Info servis

Bonitet Slovenije ostaje isti, ali je izgubio trend rasta

Zbog promjena u predsjedničkom uredu i neizvjesnosti oko konstituiranja nove vlade Slovenija u kratkoročnom smislu može očekivati manju političku nestabilnost, ocjena je koju je u svom izvješću za prosinac o bonitetu i kreditnom rejtingu Slovenije dala međunarodna kuća za poslovne informacije i bonitete Dunn&Bradstreet (D&).

U svom redovnom izvješću za prosinac spomenuta kuća ocjenjuje da je Slovenija po političkoj stabilnosti i dalje vodeća u regiji s obzirom na perspektivu učlanjenja u Europsku uniju. Slovenski je rejting i dalje DB2D, ali je izgubio trend rasta, iako su svi makroekonomski agregati isti u odnosu na prošlo izvješće.

Kao nepoznanice koje utječu na ocjenu o kratkotrajnoj političkoj nestabilnosti D&B iznosi mišljenja o budućem odnosu predsjednika države i premijera, te učinke koje će Drnovšekov odlazak na mjesto predsjednika države imati na stanje najjače stranke, slovenskih liberalnih demokrata (LDS) koje je dosad vodio.

"Neizvjesno je hoće li budući premijer Anton Rop postati predsjednik liberalnih demokrata, što bi moglo dovesti do toga da će se stranka naći s tri snažne odvojene političke figure umjesto Drnovšeka, koji ju je prije objedinjavao", navodi se u izvješću. Uz to, ocjenjuje D&B, Drnovšek će vjerojatno u odnosu na vladu preuzeti "aktivniju ulogu" od svog prethodnika Milana Kučana, što bi moglo djelovati stabilizirajuće, ali i izazvati napetosti s budućim premijerom, ocjenjuje ta bonitetna kuća.

Hina