Info servis

Ukupna aktiva banaka 163 milijarde kuna

Na dvije najveće od 46 banaka u Hrvatskoj (Zagrebačku i Privrednu banku Zagreb) odnosi se gotovo 45 posto ukupne aktive bankarskog sektora, a dobit koje one ostvaruju čini oko 55 posto ukupne dobiti svih banaka u državi.

Prve četiri najveće banke, pak, sve dakako u stranom vlasništvu, sudjeluju u ukupnoj aktivi hrvatskog bankarskog sektora sa gotovo 60 posto, a ostvaruju više od dvije trećine ukupne dobiti svih banaka u Hrvatskoj.

Ukupna aktiva poslovnih banaka u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine, po privremenim nerevidiranim podacima koja je objavila Hrvatska narodna banka, iznosila je 163 milijarde kuna, što je za 9,8 posto više nego na kraju prošle godine. Više od 90 posto aktive imaju banke u stranom vlasništvu.

Dobit prije oporezivanja svih banaka iznosila je 2,17 milijardi kuna, dok je na kraju prošle godine dobit prije oporezivanja bila 1,23 milijarde kuna. Po podacima koje su poslovne banke dostavile HNB-u, dobit su u prvih devet mjeseci ove godine iskazale 43, a gubitak tri banke.

Vodeća banka i po veličini aktive i dobiti je Zagrebačka banka sa aktivom od 42,4 milijarde kuna (rast za 3,06 posto), što čini nešto više od 26 posto ukupne aktive bankarskog sektora. Zagrebačka banka (u vlasništvu talijanskog UniCredita), po nerevidiranim podacima za prvih devet mjeseci ove godine, ostvarila je i najveću dobit prije oporezivanja - u iznosu od 716,5 milijuna kuna, što je trećina (32,9 posto) ukupne dobiti svih banaka.

Slijedi Privredna banka Zagreb (u većinskom vlasništvu talijanske IntesaBci) sa aktivom od 30,6 milijardi kuna, što je za 10,9 posto više nego na kraju prošle godine, i čini 18,8 posto ukupne aktive bankarskog sektora. Dobit PBZ-a prije oporezivanja iznosi 471,2 milijuna kuna, što predstavlja 21,6 posto od ukupne dobiti poslovnih banaka u Hrvatskoj.

Tako na te dvije banke (u većinskom vlasništvu talijanskih bankarskih grupacija) otpada 44,8 posto ukupne aktive i 54,6 posto dobiti prije oporezivanja.

Na treće se mjesto probila Raiffeisenbank Austria, čija je aktiva zabilježila rast od 33,6 posto, na 12,8 milijardi kuna, a ta je banka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 160,2 milijuna kuna.

Splitska banka (u većinskom vlasništvu Bank Austria Creditanstalt, članicom bankarske grupacije HVB) iskazala je aktivu od 9,4 milijarde kuna, što je smanjenje za 3,75 posto u odnosu na kraj prošle godine, a dobit joj iznosi 144,2 milijuna kuna.

Visok rast aktive, za 46,1 posto iskazala je Hypo Alpe-Adria-Bank (članica austrijske Hypo grupe) čija je aktiva na kraju rujna iznosila 9,27 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 113,3 milijuna kuna.

Zbroje li se podaci za tih pet banaka (dvije u vlasništvu talijanskih a tri austrijskih banaka) proizlazi da na njih otpada više od 64 posto aktive, a ostvarile su gotovo 74 posto od ukupne dobiti.

Riječka banka (od ove godine još jedna u većinskom vlasništvu Austrijanaca - bečke Erste Banke) uslijed poznate afere zabilježila je pad aktive za 23 posto na 8,15 milijardi kuna, a zanimljivo je da iskazuje dobit prije oporezivanja od 107 milijuna kuna.

Na sedmom je mjestu Erste & Steiermaerkische bank sa 5,94 milijarde kuna aktive (rast od 20,9 posto) i dobiti prije oporezivanja 94,5 milijuna kuna. Za iduću godinu najavljeno je spajanje Riječke i Erste & Steiermaerkische banke pa bi ta 'nova' banka po veličini aktive zauzela treće mjesto na hrvatskom bankarskom tržištu.

Tek na osmom je mjestu jedna banka u hrvatskom - većinskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka, sa aktivom od 5,94 milijarde kuna, i visokim rastom od 98,8 posto, dok je dobit prije oporezivanja HPB-a iznosila 46,5 milijuna kuna.

Sa aktivom većom od pet milijardi kuna još je Nova banka (nastala spajanjem Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke u većinskom vlasništvu Charlemagne Capitala) sa aktivom od 5,17 milijardi kuna, dok kod dobiti prije oporezivanja iskazuje negativni rezultat od 45,2 milijuna kuna.

Hina