Info servis

Američki burzovni indeksi na najvišim razinama u zadnja dva mjeseca

Američki burzovni indeksi u utorak su skočili na najvišu razinu u posljednja dva mjeseca u očekivanju pobjede Republikanaca na izborima za američki Kongres te snižavanja kamatnih stopa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,24 posto, na 8.678 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks zabilježio je nešto skromniji rast, od 0,33 posto, na 1.401 bod.

Ulagači su priželjkivali pobjedu Republikanske stranke predsjednika Georga Busha na izborima, kupujući pritom dionice naftnih i farmaceutskih kompanija te vojne industrije. Iako je obujam trgovanja bio dobar, ulagači nisu poduzimali velike kupovine, u očekivanju izbornih rezultata, ali i odluke američke središnje banke (Fed) o kamatnim stopama, koja se očekuje danas.

"Tržište je bilo nervozno zbog izbora za Kongres, očekivanja Fed-ove odluke te nekih poslovnih izvješća koja se još trebaju objaviti", istaknuo je analitičar Prudential Securitiesa Bryan Piskorowski.

Više od 85 posto kompanija čije su dionice sadržane u indeksu Standard & Poor'sa 500 već je objavilo tromjesečne poslovne rezultate, no ulagači još čekaju neka ključna izvješća poput onog Cisco Systemsa.

Tehnološke dionice su jučer uglavnom oslabile, jer je investicijska tvrtka Lehman Brothers snizila njihov investicijski rejting.

Na europskim su burzama jučer također zabilježeni dobitci. Pritom je londonski Ftse indeks porastao 0,11 posto, na 4.146 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,7 posto, na 3.351 bod.

Hina