Info servis

Izvješća sa svjetskih tržišta od 06. veljače 2002. godine

Naznake da od željenog paketa mjera za stimuliranje gospodarstva vjerojatno neće biti ništa te slabe poslovne najave kompanija snizile su u utorak vrijednosti indeksa na američkim tržištima kapitala.

Naznake da od željenog paketa mjera za stimuliranje gospodarstva vjerojatno neće biti ništa te slabe poslovne najave kompanija snizile su u utorak vrijednosti indeksa na američkim tržištima kapitala.

Dionice su dan započele s dobicima, no 'srušila' ih je izjava vođe manjine u američkom Senatu, senatora Toma Daschlea. On je, naime, rekao kako ne očekuje da će na ovotjednom glasovanju mjere za poticanje gospodarskog rasta, poput raznih poreznih olakšica, koje predlaže američki predsjednik George W. Bush, dobiti 'prolaznu ocjenu'.

Do kraja dana ta je izjava vrijednost Dow Jones indeksa snizila za 0,02 posto, na 9.685 bodova, dok je Nasdaq indeks pao za 0,92 posto, na 1.838 bodova.

'Na tržištu je previše nepoznanica, a sada se više ne možemo nadati niti paketu stimulativnih mjera. Sve to otežava odluku ulagača da kupuju dionice. Ljudi su vrlo sumnjičavi', komentirao je trenutno raspoloženje američkih brokera investitor pri Daiwa Securities America Ned Collins.

Raspoloženje su dodatno pogoršale i nepovoljne poslovne najave iz telekomunikacijske kompanije Sprint i tehnoloških kompanija Ciena i WorldCom, kao i nastavljene brige oko točnosti revizorskih i računovodstvenih izvješća.

Na europskim je burzama danas negativno odjeknula vijest o istrazi u najvećoj irskoj banci zbog sumnje oko pronevjere velike količine novca, zbog čega je većina burzovnih indeksa nastavila s negativnim trendom.

Londonski Ftse do podneva se spustio 0,4 posto - na 5.071 bod, a frankfurtski DAX 0,75 posto, dosegnuvši 4.899 bodova.

Allied Irish Bank izvijestila je danas o istrazi pokrenutoj oko pronevjere čak 750 milijuna američkih dolara u njezinoj podružnici u SAD-u Allfirst, u području poslovanja s obveznicama. Njezine su dionice u prvim satima poslovanja burze kliznule za čak 15 posto, na 11,6 eura.

"To je težak udarac banci, ali ne i fatalan. Poslovanje će se nastaviti kao i inače", ocijenio je stanje u banci njezin izvršni direktor Michael Buckey. Oslabile su i dionice ostalih vodećih europskih banaka, pa je taj sektor pretrpio najveći gubitak - cijene dionica spustile su se u prosjeku za 1,5 posto.

Na ulagače negativno djeluje i strah od 'enronitisa'. Značajnije je pritom bio pogođen telekom sektor, koji je i najviše pritisnut golemim dugovima. Samo Deutsche i France Telekom zajedno imaju dug čija visina premašuje ukupni argentinski dug. Cijene dionica u tom sektoru u prosjeku su se spustile za nešto više od jedan posto.

No, bilo je i dobrih vijesti. Tako je europski konzorcij zrakoplovne industrije EADS, zbog skoka dobiti zabilježio i skok cijena dionica za 1,6 posto.

Ipak, raspoloženje na burzama uglavnom je negativno. "Trend je negativan, posebno stoga što na ostalim burzama širom svijeta također nema pozitivnih stimulansa", ocijenio je situaciju na tržištu jedan trgovac pri European bank u Duesseldorfu.

Na Tokijskoj burzi cijene su dionica ponovno oslabile, tako da je Nikkei indeks izgubio gotovo 0,6 posto na vrijednosti - dosegnuvši 9.420 bodova.

Japanski jen danas je na deviznim tržištima ojačao u odnosu na američki dolar, zahvaljujući spekulacijama da japanska vlada želi spriječiti prebrzo slabljenje nacionalne valute.

Japanska je valuta, ojačavši danas na 133,75 jena za dolar, uspjela tako dijelom vratiti jučerašnje gubitke. Njezina je vrijednost, naime, sinoć u Londonu pala na 134,22 jena za dolar.

Dužnosnici japanske vlade 'prate brza kretanja na tržištu te će odgovarajuće djelovati kada to bude potrebno', kazao je Haruhiko Kuroda, zamjenik ministra financija za međunarodne poslove. Od kraja rujna prošle godine jen je u odnosu na dolar oslabio za 14 posto, budući se Japan bori s trećom recesijom u posljednjih deset godina.

'Ovakav ton komentara iz vlade jači je od onog što se u posljednje vrijeme mogao čuti', kazao je Stacey Seltzer, ekonomist za valute pri Brown Brothers Harriman & Co. 'Japanska vlada dugo je zagovarala slabiji jen, no ona ne želi da se to dogodi preko noći', dodao je.

Po ocjenama trgovaca, Kuroda i ostali, čini se, pokušavaju spriječiti daljnje slabljenje jena pred sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka zemalja skupine G7, koji će se ovoga vikenda održati u Kanadi.

'Takva promjena tona iz japanske vlade podrška je jenu', izjavio je Takeo Okabe, manager za devizna tržišta pri tokijskoj banci Daiwa. I prema jedinstvenoj europskoj valuti jen je blago ojačao na 115,79 jena za euro, nakon jučer zabilježenih 116,54.

Istodobno, euro je u odnosu na dolar tijekom prijepodneva neznatno oslabio, ponovno se spustivši ispod 87 američkih centi. Posljedica je to snažnog porasta nezaposlenosti tijekom siječnja u najvećem europskom gospodarstvu, Njemačkoj.

Hina