Info servis

Ryanair ostvario rekordnu dobit

Irska diskontna zrakoplovna kompanija Ryanair Holdings izvijestila je da je u prvoj polovini ove poslovne godine, koja u toj kompaniji počinje u travnju, ostvarila rekordnu dobit, te da je podigla ranije procjene dobiti za ovu godinu za 15 posto.

U spomenutom im je razdoblju dobit poslije oporezivanja iznosila 151 milijun eura, što je za 71 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Istodobno, prihodi su im porasli 35 posto, dosegnuvši 464,6 milijuna eura. Broj prevezenih putnika u tom im je razdoblju porastao za 37 posto, na 7,84 milijuna. "Ryanair podiže procjene dobiti za ovu poslovnu godinu na 230 milijuna eura, nasuprot ranije procijenjenih 200 milijuna, obzirom na snažnu izvedbu u prvoj polovini godine," kazao je glavni financijski direktor tvrtke, Michael Cawley.

No, iz tvrtke su objavili i da se 'izvanredni' rezultati za prvo polugodište ove poslovne godine vjerojatno neće ponoviti, jer se u drugoj polovini godine očekuju osjetno niži prosječni prihodi po putniku.

Bolji rezultati od očekivanja analitičara ugodno su iznenadili ulagače, potaknuvši rast cijene dionica te kompanije jutros na burzi u Dublinu za 5,3 posto, na 6,95 eura. Tržišna kapitalizacija Ryanaira od 5,2 milijarde eura najviša je među europskim zrakoplovnim kompanijama i druga po visini u svijetu nakon američkog Southwest Airlinesa i Singapore Airlinesa.

Hina