Info servis

ABB na rubu propasti?

ABB, druga po veličini europska inženjerska skupina, našla se na rubu kolapsa nakon što je objavila upozorenje o padu dobiti, a dionice su joj izgubile dvije trećine svoje vrijednosti.

I njezine korporativne obveznice snažno su izgubile na cijeni, zbog čega su mnogi analitičari i ulagači upozorili na potencijalnu nesposobnost te skupine da refinancira svoj dug u visini od 3,7 milijardi američkih dolara u roku od godine dana.

Izvršni direktor tvrtke i predsjednik uprave Jurgen Dormann insistira da će kompanija preživjeti, no priznaje da je došlo do problema u internim procedurama izvješćivanja, što je neke menadžere potaknulo na podcjenjivanje problema. "Zaista moram razmotriti što je stvarnost, a što 'na vrbi svirala'", rekao je. "Moram promijeniti poslovnu kulturu, posebno ohrabriti veću otvorenost i transparentnost unutar kompanije, što me čini opreznim glede davanja obećanja".

ABB-ove poslovne probleme potaknuli su veliki gubici po odštetnim zahtjevima zbog štetnog djelovanja azbesta u Sjedinjenim Državama (SAD) te njegov neuspjeh da spriječi dodatne zahtjeve za naknadama kroz žalbeni proces na američkom Vrhovnom sudu. Sumnja se da će ABB pokušati ograničiti gubitke po budućim odštetnim zahtjevima tako da će podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja u svojoj podružnici u SAD-u.

U svakom slučaju, uvjeravanja koja stižu iz ABB-a da drži pod kontrolom gomilanje tih odštetnih zahtjeva, čija je vrijednost dosegnula čak 5,2 milijarde dolara, nisu uspjela umiriti ulagače. Kreditne agencije već su mu smanjile rejting, upozorivši da su daljnja snižavanja rejtinga na putu.

Hina