Info servis

Niže procjene dobiti kompanija spustile i europske indekse

Cijene europskih dionica danas su ponovno oslabile jer su ulagači ponovno razočarani novim upozorenjima korporacija o sniženim procjenama dobiti u trećem ovogodišnjem tromjesečju.

Do podneva je tako vrijednost londonskog Ftse indeksa oslabila pola posto, na 3.846 boda. Frankfurtski DAX potonuo je nešto više od jedan posto, na 3.088 bodova.

Na prodaju dionica ulagače je najviše nagnala francuska catering skupina Sodexo, najavivši da neće uspjeti postići ranije najavljene poslovne rezultate, zbog sve manje zarade na britanskom tržište. Cijena njezinih dionica potonula je 20 posto, a njezinog britanskog rivala Compassa 5,5 posto.

Na udaru su ponovno bile i tehnološke dionice, pri čemu je francuski Alcatel izgubio 5,5 posto na vrijednosti dionica, koje se trenutno nalaze na svojoj najnižoj razini, ispod tri eura. Spustila se i cijena dionica osiguravatelja. Taj je sektor od početka ove godine izgubio gotovo polovinu vrijednosti svojih dionica. Dodatni pritisak na tržište svakako ima i najava da će na američkim burzama po današnjem otvaranju ponovno uslijediti oštar pad cijena.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao za više od dva posto, na 9.669 bodova, nakon najave japanske središnje banke da će pomoći tamošnjem bankarskom sektoru pritisnutom dugovima tako što će kupovati dionice iz njihova portfelja.



Hina