Info servis

Zagreb: kriza stanogradnje, pad vrijednosti radova

Građevinska poduzeća registrirana na području Grada Zagreba dovršila su tijekom prvog polugodišta ove godine gradnju 423 stana, što je čak 82 posto ili 1.934 stana manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U prvom polugodištu prošle godine u Zagrebu je dovršeno 2.357 stanova.

Broj stanova u gradnji u Zagrebu smanjen je za 44,3 posto, sa 4.769 u prvom polugodištu lani na 2.656 u prvih šest mjeseci ove godine.

Krizu građevinarstva u Zagrebu uz pad stanogradnje opisuju i podaci o vrijednosti obavljenih radova i iznosu novih narudžaba.

Tako je ukupna vrijednost obavljenih građevinskih radova u Zagrebu tijekom prvog polugodišta ove godine iznosila 3,95 milijarde kuna, što je za 31 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Istodobno su nove narudžbe smanjene za 60 posto, na 1,99 milijardi kuna.

U strukturi vrijednosti izvršenih radova, radovi obavljeni s vlastitim radnicima sudjeluju sa 60,4 posto odnosno sa 2,39 milijardi kuna, a vrijednost radova ostvarenih s podizvođačima iznosila je 1,56 milijardi kuna i sudjelovala je sa 39,6 posto u ukupnoj vrijednosti radova.



Hina