Info servis

Hrvatska i Njemačka na vrhu popisa najvažnijih trgovinskih partnera BiH

Bosna i Hercegovina u prvih osam mjeseci 2010. godine uvezla je iz Hrvatske robe u vrijednosti od 663 milijuna eura što je 15 posto ukupnog uvoza u tu zemlju ostvarenog u ovom razdoblju i ujedno Hrvatsku potvrđuje kao jednog od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera te zemlje, podaci su koje je u petak objavila Agencija za statistiku BiH.

Od siječnja do kraja kolovoza BiH je najviše robe izvezla u Njemačku i to u vrijednosti 356 milijuna eura, što je tek neznatno manje od vrijednosti bosanskohercegovačkog izvoza u Hrvatsku, koji je u tom razdoblju dosegnuo iznos od 351 milijun eura.

Ukupni uvoz ostvaren u BiH do kraja kolovoza bio je vrijedan četiri milijarde i 416 milijuna eura, dok je ostvareni izvoz bio vrijedan dvije milijarde i 352 milijuna eura.

BiH tako i dalje bilježi značajan vanjskotrgovinski deficit, no on se svake godine smanjuje zahvaljujući stalnom rastu izvoza.

Tako je, prema objavljenim statističkim podacima, izvoz iz BiH tijekom prvih osam mjeseci ove godine bio za 30,3 posto veći u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, a uvoz je povećan za 7,7 posto.

Ukupni vanjskotrgovinski deficit je tako bio za 10,2 posto manji nego prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, bruto domaći proizvod u toj zemlji (GDP) za 2009. godinu procijenjen je na 27 milijardi i 427 milijuna konvertibilnih maraka (nešto više od 14 milijardi eura), što je u odnosu na 2008. godinu nominalni pad od 2,41 posto i realni pad od 2,82 posto.



Hina