Info servis

Skupština Varteksa: prošlogodišnji gubitak 98,9 milijuna kuna

Najveća hrvatska tekstilna tvrtka Varteks d.d. u prošloj je godini ostvarila gubitak od 98,9 milijuna kuna i taj bi se gubitak trebao pokriti iz dobiti u narednim poslovnim godinama, glavni je zaključak Skupštine društva održane danas u Varaždinu.

Kao glavne uzroke gubitaka u poslovanju Uprava navodi gospodarsku krizu te smanjenje potrošnje građana.

Varteks je u 2009. godini ostvario ukupan prihod u iznosu od 401,2 milijuna kuna, što je 16,7 posto manje nego u godini prije.

Pritom je u maloprodaji ostvareno ukupno 144,1 milijun kuna prihoda, što čini 36 posto ukupnih prihoda društva, dok je u izvozu realizirano 132,3 milijuna kuna, odnosno 33 posto ukupnih prihoda tvrtke. Najveći je izvoz ostvaren u zemlje Europske unije, u iznosu od 108,8 milijuna kuna.

Najveći pad troškova u protekloj je godini zabilježen kod troškova zaposlenih koji su manji za 5,2 posto odnosno za 9 milijuna kuna. Kako navodi Uprava smanjenje broja zaposlenih posljedica je restrukturiranja tvrtke.

Nakon krizne 2009. Uprava očekuje oporavak do kraja ove godine, kao i značajniju realizaciju razvojnih projekata u 2011. i 2012. godini, istaknuo je na Skupštini predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec. Očekuje kako će već ove godine ukupan prihod biti iznad poslovnog plana.

I u ovoj godini nastavlja se s restrukturiranjem poslovanja, a kao jednu od važnijih činjenica navodi skoru odluku o preseljenju na novu lokaciju.

Košćec je potvrdio da se trenutno pregovara o preseljenju s predstavnicima grada Novog Marofa, ali je rekao i da su se u zadnje vrijeme intenzivirali i razgovori s čelnicima grada Varaždina o ostanku tvrtke u tom gradu.

Zamjenik gradonačelnik Zlatko Horvat rekao je na Skupštini da je za njega neprihvatljivo rješenje da se Varteks seli izvan Varaždina. Ujedno je uputio apel tijelima lokalne uprave, ali i predstavnicima središnje vlasti da se zajedničkim naporom pronađe rješenje kako bi se pomoglo toj tvrtki.

Skupština je danas imenovala nove članove Nadzornog odbora među kojima je i dosadašnji član Milan Horvat.



Hina