Info servis

Oprez ulagača spustio europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u srijedu su oslabjeli, pritisnuti komentarima američke središnje banke Fed u vezi zdravlja američkog gospodarstva, koji su odvratili ulagače od rizičnije imovine poput dionica.

Londonski indeks Ftse oslabio je u takvim okolnostima 0,45 posto, na 5.550 bodova. Frankfurtski indeks DAX bio je na gubitku u visini gotovo jedan posto, spustivši se na 6.214 bodova.

Najteže pogođene bile su dionice banaka zemalja u rubnom dijelu eurozone. Tako su cijene dionica Bank of Irelanda pale za četiri posto, UniCredita za 3,1 posto a Banco Santandera za 3,6 posto.

"I dalje se nalazimo u uskom rasponu a pokretač je sklonost odnosno nesklonost riziku. Danas su ulagači neskloni riziku", kazao je Roland Kaloyan, strateg u Societe Generaleu.

"Općenito, još smo uvijek u okruženju gdje je sklonost riziku ograničena, pri čemu se veće novčane pozicije drže postrani", dodao je.

Ulagači su zazirali od rizične imovine poput dionica nakon što je Fed otvorio vrata za novo monetarno popuštanje, izrazivši spremnost da omogući nove poticaje gospodarstvu, čime je iskazao duboku zabrinutost središnje banke u vezi sporog oporavka.

Od trenda je odudarao tehnološki div Infineon, sa skokom cijena dionica od 2,7 posto nakon što je njemački proizvođač čipova podigao prognoze dobiti. Od dobitnika se izdvaja još jedna njemačka kompanija, BASF, čije su dionice ojačale 0,2 posto, nakon većih početnih gubitaka od više od jedan posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto, na 9.566 bodova.



Hina