Info servis

Premijerka Kosor podržala Povelju razvoja Hrvatske do 2025. godine

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je nakon današnje sjednice Nacionalnog vijeća za konkurentnost, na kojoj joj je predstavljen nacrt Povelje razvoja Republike Hrvatske do 2025. godine, kako se taj dokument podudara s Vladinim Programom gospodarskog oporavka pa će ga sigurno potpisati.

Prijedlog povelje je na trgu Vladinih dokumenata, a vrlo je podudaran s Programom gospodarskog oporavka, što je dodatna potvrda da provedba programa mora ići dalje, rekla je Kosor.

Temeljna načela koja se promoviraju u Povelji na tragu su onoga što Vlada smatra da je nužno kako bismo dugoročno planirali budućnost. Tu je osobito važno načelo hrabrosti onih koji odlučuju, a prva dobra prilika za potvrdu hrabrosti bit će glasovanje i donošenje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, ustvrdila je premijerka.

Najavila je da će svakako potpisati Povelju "kao predsjednica Vlade i stranke".

Predsjednik Vijeća Ivica Mudrinić najavio je da će nastaviti konzultacije s predstavnicima sindikata, političkih stranaka, crkvenih zajednica i drugih ključnih čimbenika u hrvatskom društvu, a nakon toga želi u roku 60 dana potpisati Povelju.

Taj dokument je "vizija hrvatskog društva koje je odgovorno i razvijeno na razini država Europske unije", to je "način kako hrvatsko društvo može napraviti skok i doći do blagostanja", tvrdi Mudrinić.

Premijerka Kosor također je opovrgnula tvrdnju objavljenu u današnjem Jutarnjem listu da poslodavci uzalud traže sastanak s njom, dok vlasti koče projekte vrijedne tri milijarde eura, nazvavši taj članak primjerom "skandaloznog odnosa prema onome što čini Vlada".

"Netočno je, neistina i laž da Vlada ili ja osobno ne želimo primiti predstavnike Hrvatske udruge poslodavaca, jer ih gotovo svakodnevno vidimo i čujemo", rekla je Kosor.

Prijedloge HUP-ovih projekta sam dobila, a među njima "ima i nekih za koje trebamo svi imati dovoljno hrabrosti pa reći što mislimo", kazala je Kosor te najavila kako će Vlada uskoro izaći sa svojim prijedlogom važnih investicija u slijedećem razdoblju.

Vlada je detektirala koje su najčešće birokratske prepreke za ulaganja. Treba osigurati, pogotovo kod velikih investicija, da se "sve glavne stvari dogode za 45 dana", a ako se projekti ne realiziraju treba odrediti nekoga od članova Vlade tko će ih "provesti kroz cijeli taj proces koji trebaju obaviti", rekla je Kosor.



Hina