Info servis

Hanfa utvrdila obvezu objave ponude za preuzimanje Badela 1862; Burza obustavila trgovanje dionicama

Zagrebačka burza rješenjem je danas do 16 sati obustavila trgovanje dionicama tvrtke Badel 1862 i to nedugo nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila rješenje kojim je za Antu Perkovića, Marijana Ruždjaka, Boženka Lozu i Ivana Perkovića nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Badela 1862.

Hanfa je nakon današnje sjednice Uprave na svojoj web stranici objavila da je utvrdila da je za Antu i Ivana Perkovića, Marijana Ruždjaka i Boženka Lozu dana 7. listopada 2009. godine nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Badela.

U postupku nadzora Agencija je, kako se navodi u rješenju, nedvojbeno utvrdila da dioničari Anto Perković, Marijan Ruždjak, Boženko Lozo i Ivan Perković djeluju zajednički i da su na dan 7. listopada 2009. držali ukupno 303.348 dionica, odnosno 40,33 posto dionica Badela, čime je za njih tog dana i nastala obveza na objavljivanje ponude za preuzimanje Društva.

Stranke poriču da bi zajednički djelovale u smislu odredbi Zakona o preuzimanju dioničkih društava, a navode stranaka u tom smislu Agencija ne prihvaća jer je na temelju provedenih radnji i prikupljenih dokaza nedvojbeno utvrđeno da zajednički djeluju, navodi se u rješenju Hanfe u kojem se detaljno obrazlažu utvrđene činjenice i zakonodavni okvir.

Zagrebačka burza je nakon što je na internetske stranice Hanfe uočila to rješenje Hanfe reagirala obustavom trgovanja dionicama Badela 1862.

Hanfino rješenje sadrži informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionice Badela 1862, pa je Burza trgovanje tom dionicom, radi zaštite ulagatelja, obustavila za vrijeme koje je potrebno da se cjelokupna javnost na potpun i točan način informira o sadržaju Hanfinog rješenja.

Trgovina dionicama Badela 1862 obustavlja se danas do 16 sati dana, što je prema ocjeni Burze dovoljno razdoblje da se steknu uvjeti za fer i pravično trgovanje, jer se može pretpostaviti da će svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnim za donošenje racionalnih investicijskih odluka.



Hina