Info servis

Europski burzovni indeksi kliznuli; čekaju se američki podaci

Europski burzovni indeksi u četvrtak su kliznuli, pritisnuti padom cijena dionica u rudarskom sektoru, dok su ulagače u očekivanju novih podataka iz SAD-a obeshrabrili i slabi podaci iz britanske maloprodaje.

Londonski indeks Ftse u takvim je okolnostima oslabio 0,25 posto, na 5.541 bod. Frankfurtski indeks DAX bio je na gubitku 0,12 posto, spustivši se na 6.254 boda.

Najveći gubitnici bile su rudarske dionice zbog zabrinutosti ulagača u vezi globalnog gospodarskog oporavka i potražnje za sirovinama. Fresnillo, Rio Tinto, Vedanta i Xstrata redom su zabilježili pad cijena dionica, u rasponu od 0,8 do 1,3 posto.

Iznimka je bila kompanija Eurasian Natural Resources čije su dionice ojačale 4,2 posto nakon što im je Credit Suisse podigao investicijski rejting.

Lošem raspoloženju pridonijeli su slabi podaci iz Velike Britanije o prometu u maloprodaji, koji je prošli mjesec pao prvi put od siječnja, zbog pada prodaje hrane, goriva, odjeće i kućanskih potrepština.

Radi novih smjernica ulagači će stoga budno pratiti najnovije podatke s američkog tržišta rada o tjednim naknadama za nezaposlene i o proizvođačkim cijenama.

"Imali smo prilično dobar uzlet, iako američko gospodarstvo gubi na zamahu. Stoga će ulagači sigurno pažljivo pratiti nove pokazatelje iz SAD-a, poglavito one o naknadama za nezaposlene", kazao je Heino Ruland, strateg iz Ruland Researcha u Frankfurtu.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se njemački Siemens, sa skokom cijena dionica od 3,7 posto. Povod je bila vijest da je konzorcij južnokorejske kompanije GS Engineering and Construction i njemačkog Siemensa dobio 1,3 milijarde dolara vrijedan posao gradnje elektrana u Omanu.

Od pojedinačnih dobitnika još se izdvaja njemačka građevinska grupa Hochtief, čije su dionice ojačale 3,1 posto nakon što je španjolska građevinska tvrtka ACS objavila da planira kupnju Hochtiefovih dionica koje još nisu u njezinu vlasništvu. ACS-ove dionice ojačale su 1,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei kliznuo je 0,07 posto, na 9.509 bodova.



Hina