Info servis

Europski burzovni indeksi pod pritiskom farmaceutskog sektora

Europski burzovni indeksi u srijedu su oslabjeli pod pritiskom pada cijena dionica u farmaceutskom sektoru, a veće dobitke priječilo je jačanje dionica proizvođača automobila.

Londonski indeks Ftse u takvim je okolnostima oslabio 0,3 posto, na 5.551 bod. Frankfurtski indeks DAX bio je na gubitku od gotovo 0,5 posto, spustivši se na 6.247 bodova.

Najveći gubitnici zabilježeni su u sektoru farmaceutske industrije, predvođenom AstraZenecom čije su dionice oslabjele za 1,3 posto zbog tromjesečne odgode izdavanja odobrenja u SAD-u za jedan važan lijek za srce.

Od pripadnika u tome sektoru još su oslabjele dionice Rochea i Sanofi-Aventisa, za 1,4 odnosno 0,8 posto.

Zbog pada cijena nafte pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice naftne industrije, pri čemu su one BP-a i Totala oslabjele jedan, odnosno 1,6 posto.

Veći pad burzovnih indeksa priječili su dobitnici u automobilskom sektoru. Najveće dobitke zabilježio je Renault, uz skok od tri posto, nakon vijesti o intervenciji japanskih središnjih vlasti na valutnim tržištima. U takvim će uvjetima Nissan, koji je u djelomičnom vlasništvu francuskog proizvođača, postati atraktivniji za izvoz.

Tržišta su ipak u fazi iščekivanja novih pokazatelja iz najvećeg svjetskog gospodarstva radi dobivanja boljeg uvida u tempo oporavka. Od novih pokazatelja na rasporedu su indeks proizvodnih aktivnosti njujorškog ogranka američke središnje banke Fed i rujanski podatci o industrijskoj proizvodnji.

"Ulagači će posebnu pažnju posvetiti podacima o industrijskoj proizvodnji koji bi, budu li slabiji, ulagačima mogli vratiti u prvi plan brige u vezi oporavka", kazao je Bernard McAllinden, ulagački strateg u NCB Stockbrokersu u Dublinu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 2,34 posto, na 9.516 bodova.



Hina