Info servis

Blagi pad europskih burzovnih indeksa

Europski burzovni indeksi u utorak su kliznuli, predvođeni dionicama energetskog sektora, uslijed slabijeg interesa ulagača za rizičnom imovinom pred novi niz pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Londonski indeks Ftse u takvim je okolnostima kliznuo 0,17 posto, na 5.556 bodova. Frankfurtski indeks DAX bio je na sličnom postotnom gubitku, spustivši se na 6.252 boda.

"Temeljni pokazatelji nisu dobri. Možda odskočimo s ovih razina, no svi su vrlo oprezni", kratko je komentirao Giuseppe-Guido Amato, strateg u Lang & Schwarzu u Frankfurtu.

Od najvećih gubitnika isticao se sektor elektroenergetske distribucije, pri čemu su dionice njemačkih divova te industrije RWE-a i E.ON-a oslabjele 2,4 odnosno 3,5 posto. Trgovci kao dodatne razloge njihova slabljenja navode snižavanje investicijskih rejtinga tim dionicama.

Nasuprot njima, dobitnici su zabilježeni u sektoru kemijske industrije, predvođeni tvrtkama Umicore, Bayer i Wacker Chemie, čije su dionice bile na dobitku u rasponu od 0,7 do 1,1 posto.

U financijskom sektoru bilo je i gubitnika i dobitnika, nakon većeg uzleta dan ranije zbog dogovorenih novih bankovnih propisa Basel III. Dionice Credite Suissea oslabjele su 0,5 posto, dok su dionice HSBC-a, Societe Generalea i Commerzbanka ojačale u rasponu od 0,3 do jedan posto.

Lošem raspoloženju pridonijeli su i najnoviji podaci iz njemačkog gospodarstva o padu povjerenja ulagača u rujnu. To je novi dokaz usporavanja uzleta najvećeg europskog gospodarstva, no ponovno zapadanje u recesije čini se malo vjerojatnim.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će pažljivo pratiti nove pokazatelje iz Sjedinjenih Država, od kojih su prvi na rasporedu podaci o prometu u maloprodaji.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,24 posto, na 9.299 bodova.



Hina