Info servis

Na Wall Streetu cijene dosegnule najviše razine u mjesec dana

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica dosegnule najviše razine u mjesec dana, jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz Kine i odluka regulatora o duljem nego što se očekivalo razdoblju prilagodbi banaka u svijetu novim pravilima.

Dow Jones indeks ojačao je 0,78 posto, na 10.544 boda, dok je S&P 500 porastao 1,11 posto, na 1.121 bod, a Nasdaq indeks 1,93 posto, na 2.285 bodova.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer bankarski sektor. KBW indeks tog sektora skočio je 3,1 posto, nakon što su u nedjelju na sastanku u Baselu financijski regulatori iz 27 zemalja dogovorili nova, restriktivnija pravila u bankarstvu, koja bi trebala povećati otpornost banaka na krize.

Premda Basel III predviđa povećanje rezervi banaka i temeljnog kapitala, ulagači su odahnuli zato što je bankama dozvoljeno dulje razdoblje prilagodbe nego što se očekivalo.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci o rastu industrijske proizvodnje i mase novca u Kini, što pokazuje da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo i dalje snažno raste, unatoč pokušajima tamošnjih vlasti da zauzdaju prevelik rast kreditiranja.

Zahvaljujući tome, cijene dionica porasle su jučer četvrti dan zaredom, a čak osmi dan u posljednjih devet. Pritom su vodeći indeksi dosegnuli najviše razine od početka kolovoza i ušli u pozitivno područje u odnosu na početak godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 5.565 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 6.261 bod, a pariški CAC 1,11 posto, na 3.767 bodova.



Hina