Info servis

Revizija Crobexa: u sastavu ulaze dionice Čakovečkih mlinova, Istraturista i Konzuma

Od 20. rujna u sastav dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex bit će uključene dionice Čakovečkih mlinova, Istraturista i Konzuma, dok će iz sastava Crobexa biti isključene dionice Belišća, PBZ-a i Viadukta, izvijestili su danas sa Zagrebačke burze. Naime, Komisija za indeks na današnjem je sastanku izvršila reviziju indeksa Crobex, a na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju od 1. ožujka do 31. kolovoza ove godine.

Uvjete za uključenje u Crobex zadovoljile su i u sastavu indeksa od ponedjeljka, 20. rujna, bit će dionice Čakovečkih mlinova, Istraturista i Konzuma.

Uvjete za ostanak u Crobexu nisu zadovoljile dionice Belišća i PBZ-a (nisu zadovoljile uvjet broja dana trgovanja) te dionice Viadukta (nisu zadovoljile kombinirani uvjet prometa i free float tržišne kapitalizacije) pa se isključuju iz indeksa.

Promjena sastava Crobexa obavit će se nakon završetka trgovine 17. rujna.

To je druga revizija Crobexa uz izmijenjene kriterije za odabir dionica koje će ući u sastav Crobexa, te ograničenje broja dionica u njegovu sastavu na 25. Naime, od dionica kojima se u proteklom šestomjesečnom razdoblju trgovalo više od 90 posto dana odabire se 25 dionica s najvećim udjelom u prometu i free float tržišnoj kapitalizaciji.



Hina