Info servis

Bankovne dionice zaustavile uzlet na europskim burzama

Europski burzovni indeksi u utorak su oslabjeli, pogođeni padom cijena bankovnih dionica nakon izvješća o strožim novim propisima, čime je prekinut dvotjedni snažan oporavak.

Londonski indeks Ftse tako je oslabio gotovo jedan posto, spustivši se na 5.387 bodova. Frankfurtski indeks DAX pao je za 0,8 posto, na 6.106 bodova.

U bankovnom sektoru dionice su smanjile snažne dobitke ostvarene u posljednje vrijeme, pod pritiskom najnovijih napisa u američkom i njemačkom tisku.

Wall Street Journal tako piše da su nedavno provedeni testovi na stres u bankovnom sektoru podcijenili izloženost pojedinih banaka potencijalno rizičnim državnim dugovima. Njemački tjednik Die Zeit, pozivajući se nacrt prijedloga Baselskog odbora, objavio je pak da bi se od globalnih banaka ubuduće moglo zahtijevati da omjer temeljnog kapitala Tier 1 bude u visini devet posto, uključujući i tri posto takozvanog "zaštitnog tampona".

U takvim okolnostima oslabjele su dionice čitavog niza pripadnika financijskog sektora, pri čemu Dexije za 3,2 posto, Societe Generalea za 3,1 posto, Bankintera za 2,6 posto i Intese Sanpaolo za 2,2 posto.

"Bankovne dionice dosegnule su gornju granicu raspona cijena, kojeg ipak nisu uspjele probiti", kazao je analitičar IG Marketsa Philippe De Vandiere. "Unatoč snažnim poslovnim rezultatima banaka u posljednje vrijeme, puno toga ostaje neizvjesno vezano za taj sektor. Još nije poznato koliko će kapitala banke morati staviti sa strane prema novom setu propisa Basel III".

Među gubitnicima bile su i dionice rudarskih kompanije, nakon vijesti da je australska premijerka Julia Gillard osigurala drugi mandat na čelu vlade, što bi značilo da će nastaviti s nastojanjima uvođenja novog poreza za rudarske kompanije i planovima o kaznama najvećim zagađivačima zbog štetnih emisija.

Oslabjele su tako dionice rudarskih divova, pri čemu Rio Tinta za 2,1 posto, Xstrate za 2,9 a BHP Billitona za 1,4 posto.

Lošem raspoloženju ulagača pridonijeli su i najnoviji podaci iz gospodarstava eurozone, uključujući neočekivani pad njemačkih industrijskih narudžbi od 2,2 posto u srpnju.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio 0,8 posto, na 9.226 bodova.



Hina