Info servis

Blagi oporavak europskih burzi

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su blago ojačali, uz mršav obujam trgovanja i podršku najnovijih američkih podataka s tržišta rada koji su ublažili zabrinutosti u vezi potencijalne nove recesije u SAD-u.

Londonski indeks Ftse tako je ojačao 0,33 posto, na 5.445 bodova. Frankfurtski indeks DAX bio je na sličnom postotnom dobitku, popevši se na 6.154 boda.

Obujam trgovanja bio je slab jer su tržišta u SAD-u zatvorena zbog praznika. Veći optimizam ulagača uglavnom se pripisuje prošlotjednim podacima s američkog tržišta rada koji su bili daleko bolji od očekivanja, ublaživši bojazni od nove recesije.

"Nakon niza razočaravajućih podataka, prošlotjedni su podatci pružili određeni element stabilnosti i pridonijeli većoj sklonosti ulagača rizičnim ulaganjima", kazao je Henk Potts, dionički strateg u Barclays Wealthu. "Pridodaju li se tome i prognoze korporativnih rezultata, situacija je prilično dobra".

Od novih vijesti izdvaja se i najava prijedloga američkog predsjednika Baracka Obame o trajnom uvođenju poreznih kredita za kompanije u cilju poticanja otvaranja novih radnih mjesta.

Od dobitnika se isticao sektor elektroenergetske distribucije, s prosječnim dobitkom na cijeni dionica njegovih pripadnika od jedan posto, nakon što je vlada njemačke kancelarke Angele Merkel pristala produžiti životni vijek tamošnjih nuklearki.

U takvim okolnostima ojačale su dionice njemačkih energetskih divova E.ON-a i RWE-a, za 2,5 odnosno 2,2 posto.

Od pojedinačnih dobitnika još su se isticale zrakoplovne kompanije British Airways i Iberia, čije su dionice ojačale 0,5 odnosno 0,4 posto, nakon što je čelnik BA kazao da dvije kompanije nakon dovršetka povezivanja na listi potencijalnih meta za kupnju ili udruživanje imaju oko 12 tvrtki.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je poskočio 2,05 posto, na 9.301 bod.



Hina