Info servis

Vlada: nastavlja se proces privatizacije za tri brodogradilišta

Hrvatska vlada danas je donijela zaključak o nastavku procesa privatizacije za tri brodogradilišta - Brodograđevnu industriju Split, Brodotrogir i riječki 3. maj.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač na sjednici vlade predložio je nastavak privatizacije za splitsko brodogradilište za koje je ponudu predala tvrtka DIV iz Samobora, trogirsko za koje je odabrana ponuda Jadranskih ulaganja iz Zagreba, te brodogradilišta 3. maj za koju je ponudu predao Crown Investment u ime austrijskog koncerna A-tec.

Popijač je podsjetio da su za nastavak privatizacije ključni programi restrukturiranja brodogradilišta koji su dostavljeni Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a nakon što se obavi usklađivanje te programe mora prihvatiti Europska komisija (EK) u Bruxellesu.

Na dobrom smo tragu da završimo proces privatizacije brodogradilišta i ujedno ispunimo jedno od ključnih mjerila za zaključivanje pristupnih pregovora s EU, a to je tržišno natjecanje, rekao je Popijač.

Vlada je za brodogradilište Uljanik iz Pule zatražila od EK izuzimanje iz procesa restrukturiranja jer se ono odnosi na brodogradilišta u teškoćama, a Uljanik, kazao je, nije u teškoćama.

Na drugi natječaj za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta stigle su četiri ponude za tri brodogradilišta, pri čemu je za Brodotrogir, osim Jadranskih ulaganja, ponudu dala i tvrtka More Trogir.

Ponuda nije bilo za pulski Uljanik, Brodogradilište Kraljevica i Brodosplit-brodogradilište specijalnih objekata.



Hina