Info servis

Gospodarske zabrinutosti pritisnule europske burzovne indekse

Europski burzovni indeksi u petak su oslabjeli, pogođeni strahovima ulagača od negativnih posljedica usporavanja gospodarskog rasta na poslovne rezultate kompanija.

Londonski indekse Ftse u takvom je okruženju oslabio gotovo 0,5 posto, na 5.187 bodova. Frankfurtski indeks DAX spustio se gotovo jedan posto, na 6.019 bodova.

Ulagače najviše brinu visoke razine državnih dugova zemalja u Europi te loši podaci iz najvećeg svjetskog gospodarstva. Novi američki podatci s tržišta rada i o aktivnostima industrijskog sektora poljuljali su povjerenje ulagača glede oporavka globalnog gospodarstva, nagnavši ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja.

"Slabi gospodarski podaci iz SAD-a nastavljaju poticati strahove ulagača od sporog i slabog oporavka pa su u takvim okolnostima postali manje skloni riziku, što je pogodilo europske burzovne indekse", kratko je komentirao Joshua Raymond, strateg City Indexa.

U takvim okolnostima najviše su bile pogođene dionice bankovnog sektora. Banco Santander, BBVA i UBS zabilježili su pad cijena dionica od 1,3 do 1,4 posto. Oslabile su i dionice osiguravatelja Allianza, za 2,2 posto.

Među rijetkim pojedinačnim dobitnicima izdvajaju se pripadnici energetskog sektora. Dionice tvrtke Dana Petroleum ojačale su 5,9 posto nakon što joj je s ponudom za neprijateljsko preuzimanje teškom 2,9 milijardi dolara pristupila državna Korean National Oil Corp (KNOC). Ojačale su još i dionice BG Groupa, za 4,7 posto.

Dionice Holcima, drugog najvećeg svjetskog proizvođača cementa, nastavile su slabjeti zbog slabijih od očekivanih rezultata poslovanja u prvom polugodištu. Oslabjele su daljnjih 2,6 posto, nakon 6,3-postotnog pada dan ranije.

Nikkei indeks Tokijske burze danas je oslabio 1,96 posto, na 9.179 bodova.



Hina