Info servis

Europska tržišta poskočila zbog dobrih rezultata banaka

Europska tržišta dionica poskočila su u utorak budući da su ulagači optimistično reagirali na poslovne rezultate banaka UBS i Deutshe Bank i na odlazak izvršnog direktora British Petroleuma Tonyja Haywarda.

Indeks Londonske burze Ftse porastao je do podneva 0,82 posto na 5.395 bodova. Frankfurtski je DAX dobio na vrijednosti 0,63 posto i iznosio je 6.233 boda.

"Europske su kompanije danas objavile dobra poslovna izvješća, pri čemu je naglasak bio na UBS-u i Deutsche Banku", kazao je Angus Campbell iz Capital Spreadsa.

"Stanje na europskim tržištima izgleda puno bolje i nastavlja se dobro raspoloženje nakon prošlotjedne objave rezultata provjere izdržljivosti banaka", dodao je.

Bankovni je sektor bio najveći dobitnik, s prosječnim dobitkom od 4,3 posto, a u žarištu pozornosti bili su švicarski UBS i njemački Deutsche Bank, izvijestivši o rezultatima iznad očekivanja.

Tako je vrijednost dionice UBS-a porasla za 9,4 posto, a Deutsche Banka za 3,9 posto.

Potporu sektoru pružile su i vijesti da je Baselski odbor za nadzor banaka ublažio prijedloge o reformama u sektoru u razdoblju nakon krize.

Među pojedinim dobitnicima isticao se BP, čija je dionica ojačala 0,5 posto nakon što su investitori doznali da izvršni direktor Hayward u listopadu odlazi iz britanskog energetskog diva, kojeg je uništila ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu. Vrijednost BP-ovih dionica dosada se smanjila za oko 40 posto.

Na značajnom je dobitku bila i AstraZeneca, čija je dionica ojačala 3,0 posto nakon što su najnoviji službeni dokumenti potpirili nade da će njezin novi lijek Brilinta dobiti zeleno svjetlo u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi japanski Nikkei indeks pao 0,07 posto na 9.496 bodova.



Hina