Info servis

Ericsson Nikola Tesla: neto gubitak 42,3 milijuna kuna

Kompanija Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvarila neto gubitak od 42,3 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 34,8 milijuna kuna, podaci su iz šestomjesečnog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Iz Ericsson Nikole Tesle pritom navode kako je kompanija u prvom polugodištu zabilježila umanjenje vrijednosti potraživanja od 126,5 milijuna kuna na kazahstanskom tržištu što je utjecalo i na neto gubitak od 42,4 milijuna kuna.

"Isključujući taj iznos ostvarena je dobit od 84,1 milijun kuna, što je porast od 93,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje", navodi se u objašnjenjima.

Prihodi od prodaje u iznosu od 617,1 milijuna kuna na razini su prihoda ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine.

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 170,6 milijuna kuna prihoda od prodaje, 30,7 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prvenstveno kao rezultat smanjenja investicija i njihove odgode od strane tvrtkinih glavnih kupaca te pritiska na cijene.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonovog tržišta) ukupno je ostvareno 221,7 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 28,3 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je na na Ericssonovom tržištu ostvareno 224,8 milijuna kuna što je porast za 13,8 posto.

Povećanjem prodaje na izvoznim tržištima kao i na Ericssonovu tržištu kompenzirana je manja prodaja na domaćem tržištu, navodi se u objašnjenju poslovnih rezultata.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta iznosi 27,6 posto, izvoz u ostale zemlje 36 posto, a udio izvoza na Ericssonovo tržište je 36,4 posto.

Po podacima iz izvješća, knjižene narudžbe u prvom polugodištu iznosile su 709,4 milijuna kuna što je 8,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Poslovanje Ericssona Nikole Tesle se i u prvoj polovici ove godine odvijalo u vrlo zahtjevnom i složenom okruženju, istaknula je predsjednica Uprave Gordana Kovačević.

Međutim, kaže Kovačević, glavni su pokazatelji poslovanja kompanije i dalje stabilni.

Iako je razina narudžbi u prvih šest mjeseci niža u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine uspjeli su osigurati nove poslovne prilike na izvoznim tržištima, a prihode od prodaje zadržati na razini prošlogodišnjih.

Rastom na tvrtkinim izvoznim tržištima (osobito na tržištima Bjelorusije te Bosne i Hercegovine) kompenziran je pad prodaje u Hrvatskoj koji je pod utjecajem stalnog usporavanja investicija te snažnog pritiska na cijene.

Na poslovanje tvrtke utjecao je i još uvijek utječe nedostatak industrijskih komponenti i uska grla u Ercissonovom lancu opskrbe, što je dovelo do kašnjenja s isporukama, ističu iz Ericsson Nikole Tesle.



Hina