Info servis

Premijerka Kosor: za Vladu je najvažniji nastavak rada Gospodarsko-socijalnog vijeća i socijalnog dijaloga

Za Vladu je najvažnije da se nastavi rad Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) i socijalni dijalog, izjavila je premijerka Jadranka Kosor koja je danas prisustvovala sastanku socijalnih partnera u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva na kojem se treba dogovoriti obnova rada GSV-a.

Mislimo da neke stvari u funkcioniranju GSV-a treba poboljšati, a ja sam predložila više međusobnog uvažavanja kod donošenja odluka, izjavila je Kosor novinarima nakon prvog dijela sastanka.

GSV u posljednje vrijeme nije funkcionirao zbog bojkota sindikata koji su se žalili da ih Vlada i poslodavci preglasavaju u najvažnijim pitanjima.

Već ima nekih prijedloga treba li o svim temama glasovati ili ne, a Vlada će prihvatiti ono što predloži većina, rekla je premijerka dodavši kako "ne mora biti glasovanja na GSV-u", kako se ne bi dogodilo preglasavanje.

Najvažnije je da se razgovara i pokuša dogovoriti sporazum kako bi socijalno parnerstvo trebalo izgledati u ovako teškim vremenima, kazala je Kosor istaknuvši kako zbog krize "svatko nešto treba dati i od nečega odustati".

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca nakon odlaska premijerke nastavili su sjednicu na kojoj bi osim obnove rada GSV-a trebali razmotriti buduće djelovanje Vladina ureda za socijalno partnerstvo i sadržaj prijedloga sporazuma o gospodarskom oporavku, u kojem bi pokušali razriješiti sukobe oko kolektivnih ugovora i Zakona o radu.



Hina