Info servis

Europski burzovni indeksu u plusu, ulagači zanemarili snižavanje rejtinga Španjolskoj

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, unatoč vijestima o sniženom kreditnom rejtingu Španjolskoj, u uglavnom prigušenoj trgovini s obzirom na blagdan u Londonu, zbog čega je burza bila zatvorena a zbog praznika neće raditi ni američko tržište.

Frankfurtski indeks Dax bio je na dobitku od 0,3 posto, popevši se na 5.964 boda.

Agencija za rejtinge Fitch Ratings u prošli je petak nakon zatvaranja europskih burzi snizila za jednu razinu kreditni rejting Španjolskoj, na 'AA-plus', uz stabilnu prognozu.

Iako je snižavanje rejtinga više-manje uračunato u cijene dionica, madridski indeks IBEX 35 spustio se za 0,7 posto, predvođen padom cijena dionica tamošnjih bankovnih divova. Banco Santander i BBVA zabilježile su pad cijena dionica od 0,8 odnosno 1,6 posto.

Krajem travnja agencija Standard & Poor's snizila je Španjolskoj rejting za jednu razinu, na 'AA', uz negativnu prognozu.

"Tržište je i dalje na oprezu zbog čitave situacije i euro je i dalje pod pritiskom", kazala je Valerie Plagnol, glavni strateg u pariškom CM-CIC Securitiesu.

Euro se blago oporavio, no i dalje je u lošoj situaciji budući da je snižavanje rejtinga podsjetilo na dužničku krizu u eurozoni.

Nešto optimizma ulagačima pružila je vijest o blagom poboljšanju indeksa poslovne klime u eurozoni u svibnju, signalizirajući da će se gospodarske aktivnosti u industriji nastaviti oporavljati u nadolazećim mjesecima.

Dionice British Petroleuma, i dalje pod pritiskom vijesti o istjecanju nafte u Meksičkom zaljevu, potonule su 7,8 posto na burzi u Frankfurtu.

Ostali pripadnici naftnog sektora bilježili su pak različita kretanja. Tako su dionice Royal Dutch Shella ojačale 0,6 posto dok su Totalove pale za 0,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je neznatnih 0,06 posto, završivši poslovanje na 9.768 bodova.



Hina