Info servis

Nastavljen rast europskih burzovnih indeksa

Europski burzovni indeksi ponovno su u petak porasli u prigušenoj predblagdanskoj trgovini budući da su optimistična očekivanja vezana za poslovne rezultate kompanija u drugom tromjesečju potisnula u drugi plan strah ulagača od dužničke krize u eurozoni.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je tako 0,7 posto, na 5.231 bod. Frankfurtski Dax bio je na dobitku od 0,5 posto, popevši se na 5.968 bodova.

"Signali iz kompanija o poslovanju u drugom tromjesečju navode na zaključak da će odbaciti oprez i povisiti ciljane razine poslovnih rezultata", zaključio je Heino Ruland iz Ruland Researcha.

Obujam trgovine na nekim su tržištima djelomice prigušili nadolazeći blagdani u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji u ponedjeljak.

Među najvećim je dobitnicima u takvom ozračju bio farmaceutski sektor, pa je tako GlaxoSmithKline dobio na vrijednosti 2,1 posto

Ojačale su i dionice drugih pripadnika u tome sektoru, uključujući Novartis, Roche i Sanofi-Aventis, koje su bile na dobitku od 0,9 do 2,3 posto.

Ojačale su i dionice bankovnog sektora, predvođene španjolskim bankama BBVA i Banco Santander, čije su dionice dobile na vrijednosti 2,6 odnosno 2,4 posto.

Dobitnicima su se pridružile i energetske dionice, poduprte rastom cijena sirove nafte iznad 75 dolara za barel. ENI, BG, Royal Dutch Shell i Repsol zabilježili su rast cijena dionica u rasponu od 0,5 do 0,8 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se Unilever, div u proizvodnji roba široke potrošnje. Dionice su mu poskočile dva posto nakon što je UBS podigao rejting njegovim dionicama.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,28 posto, završivši ovotjedno poslovanje na 9.762 boda.



Hina