Info servis

Badel 1862: gubitak 18,7 milijuna kuna

Tvrtka Badel 1862 je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 18,7 milijuna kuna, što je značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak iznosio 1,2 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

U tvrtki napominju kako je poslovanje u prvom tromjesečju obilježeno posebnim ograničenjima uvjetovanim blokadom računa zbog prisilne naplate carinskog i poreznog duga od strane Porezne i Carinske uprave.

Tek od polovine veljače nakon postignutih sporazuma s Ministarstvom financija ispunili su se uvjeti za relativno normalnije poslovanje.

U tvrtki također napominju da su od početka ove godine počeli primjenjivati nove računovodstvene politike i obavljati obvezne rezervacije za sva odobrenja kupcima predviđena do kraja godine te rezervacije za troškove otpremnina koji će nastati na osnovi zbrinjavanja viška radnika do kraja ove godine.

U takvim uvjetima Badel 1862 je ostvario poslovne prihode u iznosu od 60,4 milijuna kuna, što je 19 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu u segmentu osnovnog programa jakih alkoholnih pića, vina i trgovačke robe ostvarili su rast od 7 posto. U tvornicama vode i bezalkoholnih pića ostvaren je pak pad prihoda na domaćem tržištu od 9 posto.

Na izvoznim tržištima jaka alkoholna pića su povećala prihode za 2 posto, dok su ukupni prihodi tvrtke na ino tržištu pali 25 posto ponajviše zbog problema nelikvidnosti na tržištu Srbije na kojem ostvaren i pad plasmana vina od 68 posto.

Poslovni rashodi tvrtke u prvom su tromjesečju smanjeni 2 posto i iznose 70,3 milijuna kuna.

U pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi da je u sklopu Plana održivog razvoja Badel grupe usvojen Program zbrinjavanja viška radnika temeljem kojeg su napravljene rezervacije za otpremnine u iznosu od 7,4 milijuna kuna.



Hina