Info servis

Duropack objavio ponude za preuzimanje Belišća, Bilokalnika-IPA i Unijapapira

Tvrtka Duropack iz Beča objavila je ponudu za preuzimanje Belišća po cijeni od 500 kuna po dionici, kao i ponude za preuzimanje Bilokalnika-IPA po cijeni od 90 kuna po dionici te Unijapapira po cijeni od 1.690 kuna.

Obveza za preuzimanje triju tvrtki za Duropack je nastala 23. veljače kada je ta austrijska tvrtka, temeljem Ugovora o kupoprodaji dionica sklopljenim s društvom Eurocart S.R.L., stekla 23.148 dionica Belišća.

Time je, s obzirom da je od ranije imao 287.885 dionica Belišća, Duropack stekao ukupno 311.033 dionice Belišća, što predstavlja 26,71 posto udjela u temeljnom kapitalu i daje 26,96 posto glasova od ukupnog broja glasova koje daju dionice Belišća s pravom glasa.

Stjecanjem kontrole nad Belišćem, nastao je zajednički odnos između Duropacka i Belišća, a kako je Belišće vlasnik 60,80 posto dionica Bilokalnika-IPA i 74,58 posto dionica Unijapapira, tako je Duropack posredno stekao i te dionice dviju tvrtki i time je i za te dvije tvrtke nastala obveza objave ponude za preuzimanje.

Duropack u ponudi za preuzimanje Belišća navodi kako je financijska i gospodarska kriza tijekom protekle dvije godine ozbiljno utjecala na regiju jugoistočne Europe, a među najjače pogođenima je i amalažna industrija. Belišće je, kao vodeće društvo u industriji proizvodnje papira i valovitog kartona u jugoistočnoj Europi, teško pogođeno i pretrpjelo je pad prodaje i prihoda, smanjenje iskorištenosti i povećanje troškova zajmova, navodi se u ponudi.

Duropack je sa svojim položajem na tržištu zemalja srednje, južne i istočne Europe strateški dobro pozicioniran da bi mogao podržati Belišće i doprinijeti njegovom budućem rast u gospodarskoj održivosti, ističe se u ponudi i naglašava da Duropack povećanjem udjela u Belišću želi proširiti i ojačati poslovne odnose između dvije tvrtke, kao i njihovu konkurentnost, putem povećana kupoprodaje u još uvijek izazovnom tržišnom okruženju.

Iz Duropacka najavljuju kako će buduća ulaganja i proširenje biti usmjerena na nova tržišta kao i na poboljšanje pozicija društva u cjelokupnom lancu vrijednosti.

U svrhu okrupnjavanja Belišća i smanjenja nivoa relativne zaduženosti Duropack, kako se navodi, namjerava predložiti povećanje temeljnog kapitala do 20 milijuna eura na nadolazećoj glavnoj skupštini.

Duropack namjerava u potpunosti sudjelovati u tom povećanju temeljnog kapitala, navodi se i u ponudi i dodaje da Duropack namjerava podržati zadržavanje buduće dobiti kako bi se otplatile obveze i smanjio nivo zaduženosti Belišća. Tijekom nadolazećih godina ove dvije mjere, kako se navodi, mogu bitno poboljšati nivo relativne zaduženosti Belišća i zajedno sa snažnijom bilancom pomoći da se osiguraju sredstva potrebna za daljnju modernizaciju i proširenje poslovanja.

I u ponudama za preuzimanje Bilokalnika-IPA i Unijapapira se navodi kako Duropack povećanjem svog udjela u Belišću, odnosno Bilokalniku-IPA i Unijapapiru, želi proširiti i ojačati poslovne odnose između društava kao i njihovu konkurentnost, kako namjerava zadržati ulogu tih dviju tvrtki unutar grupe Belišće i nastaviti postojeću poslovnu strategiju i politiku.

U ponudama za sve tri tvrtke, Duropack također navodi kako se planira osloniti na postojeće uprave i radnu snagu u Belišću, Bilokalniku-IPA-e i Unijapapiru, kako ne očekuje velike promjene u politici zapošljavanja i radnopravnom statusu radnika, kako ne očekuje ni velike promjene vezano za mjesta u kojima tvrtke posluju, ako ukupna makroekonomska i poslovna kretanja to dopuste.



Hina