Info servis

UO HFP: državni portfelj objediniti na jednom mjestu

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) predložit će hrvatskoj Vladi donošenje odluke da sve državne institucije-imatelji dionica i poslovnih udjela u tvrtkama daju suglasnost HFP-u kojom će mu omogućiti upravljanje, raspolaganje i prodaju i njihovih udjela bez traženja prethodne suglasnosti.

Takvu je odluku Upravni odbor HFP-a donio na svojoj današnjoj sjednici, na kojoj je prihvaćeno i izvješće o analizi portfelja HFP-a.

Obrazlažući današnju odluku, koja će se uputiti Vladi, predsjednik UO HFP-a i ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je kako je cilj da se proces privatizacije ubrza i kvalitetnije provodi. Za to je vrlo bitno da se sve odvija na jednom mjestu te da državni portfelj bude objedinjen u jednoj instituciji, a ne 'rasut' na više njih, što otežava upravljanje državnom imovinom.

Dionice i poslovne udjele u tvrtkama u državnom vlasništvu ima nekoliko institucija, a osim HFP-a to su još Državna agencija za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga (DAB), Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), ministarstva te Središnji ured za upravljanje državnom imovinom.

Govoreći o najnovijoj analizi portfelja HFP-a predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak kazao je da je izrađena slijedom odluke Vlade od 21. siječnja ove godine da se promijeni način upravljanja državnom imovinom, a HFP preustroji u Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

Istaknuvši da je za pokretanje te agencije, ali i kvalitetnije te transparentnije provođenje procesa privatizacije i upravljanje državnom imovinom nužno da se državni portfelj objedini na jednom mjestu, Duvnjak je dodao i da će to zasigurno stvoriti i dodatne prihode za proračun.

S navedenim bi institucijama HFP sklopio svojevrsne ugovore o 'asset managmentu' kojim bi, kako je pojasnio, dobio pravo upravljanja i prodaje imovine.

Naveo je da državni portfelj čini ukupno 814 trgovačkih društava u kojima država ima udjele i dionice koji se kreću od vrlo malih do cjelokupnog vlasništva.

Većinsko vlasništvo s 50 i više posto dionica država ima u 16 društava s ograničenom odgovornošću, 27 dioničkih društava koja ne kotiraju na burzi te u 20 tvrtki koje su na tržištu kapitala. U to nije uključeno pet brodogradilišta.

Hina