Info servis

APIU: uspješan hrvatski nastup na informatičkom sajmu CeBIT

Hrvatske tvrtke i institucije ostvarile su uspješan nastup na najvećem svjetskom sajmu informatike i telekomunikacijskih tehnologija CeBIT, koji je održan od 2. do 6. ožujka u Hannoveru, rečeno je današnjoj konferenciji za novinare u Agenciji za promicanje izvoza i ulaganja (APIU).

Bio je to četvrti zajednički nastup hrvatskih tvrtki na sajmu na kojem je nastupilo 4157 izlagača iz 16 zemalja i koji unatoč svjetskoj krizi bilježi rast posjeta od tri posto u odnosu na prošlu godinu, istaknuo je ravnatelj APIU-a Sani Ljubunčić.

Ostvareno je mnoštvo kontakata s potencijalnim partnerima i ulagačima, kao i krajnjim korisnicima, napomenuo je Ljubunčić ocjenivši da se ovogodišnji koncept nastupa, s naglaskom na inovacije, suradnju i potporu, pokazao kao pun pogodak.

Najzapaženiji nastup ostvarila je tvrtka Blancom, čiji je sustav za daljinski nadzor pčelinjih košnica izazvao veliko zanimanje potencijalnih kupaca i distributera, naročito iz zemalja s jakim pčelarstvom, poput Brazila, Južne Koreje, Egipta, Turske i Portugala.

Mario Mrčela iz Blancoma kazao je da se radi o 100 posto hrvatskom proizvodu namijenjenom uglavnom izvozu, a po konzervativnoj procjeni zasad bi se mogao ostvariti promet od najmanje 120.000 eura.

Značajan interes privukli su i tvrtka ABBA, koja proizvodi bankarske aplikacije, Trillenium sa svojim virtualnim 3D trgovačkim centrom, Fakultet elektrotehnike i računarstva koji je sudjelovao u međunarodnom projektu CADIAL i dr.

Ovogodišnji nastup hrvatskih ICT tvrtki i ustanova na CeBIT-u organizirali su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Središnji državni ured za e-Hrvatsku, Hrvatska gospodarska komora i APIU.

Hina