Info servis

Commerzbank zaključila 2009. s gubitkom od 4,5 mlrd eura

Druga najveća njemačka banka Commerzbank u utorak je izvijestila o golemim gubitcima u četvrtom tromjesečju kao i u čitavoj prošloj godini a u pogledu tekuće poslovne godine iskazala je oprezni optimizam.

Ta banka u djelomičnom državnom vlasništvu u zadnjem je tromjesečju 2009. poslovala s neto gubitkom od 1,86 milijardi eura, a 2009. je zaključila s gubitkom u visini 4,54 milijarde eura.

U Commerzbanku tromjesečni gubitak najvećim dijelom pripisuju otpisu rizične imovine.

"Rezultat nije zadovoljavajući ali je posljedica dvaju ključnih čimbenika", kazao je predsjednik banke Martin Blessing.

"On odražava posljedice nastavljene gospodarske i krize na financijskim tržištima koja još nije završila, premda početak 2010. obećava što se tiče naše operativne izvedbe", dodao je.

Cjelogodišnji rezultat poslovanja uključuje gotovo dovršenu financijsku integraciju Dresdner Banka, koja je primorala Commerzbank da uknjiži 1,9 milijardi eura troškova.

Operativni gubitak u četvrtom tromjesečju najvećim je dijelom rezultat otpisa imovine i iznosio je 1,6 milijardi eura, a u čitavoj 2009. dosegnuo je 2,3 milijardi eura, objavio je dalje Commerzbank.

U banci očekuju da će 2010. zaključiti s operativnom dobiti, upozoravajući ipak da će na neto razini biti 'u plusu' samo ako se situacija u gospodarstvu i na financijskim tržištima bude razvijala vrlo pozitivno.

Commerzbank je lani dokapitalizirana uz pomoć njemačke državne pomoći u iznosu od 18,2 milijardi eura, što je njemačkoj vladi priskrbilo 25-postotni udio.



Hina