Info servis

Dalekovod: neto dobit u devet mjeseci porasla za 72,6 posto

Grupa Dalekovod je u devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit u iznosu 64,2 milijuna kuna, što je 27 milijuna kuna, ili 72,6 posto viša neto dobit nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća koje je Dalekovod objavio na Zagrebačkoj burzi.

Uprava tvrtke u popratnom izvješću izdvaja podatak o dobit prije oporezivanja u iznosu od 83,09 milijuna kuna (dobit pripisana imateljima kapitala, s isključenim manjinskim interesom) što je rast za 48 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Na ostvareni rast bruto dobiti, kako se navodi, značajan utjecaj ima dobit ostvarena u inozemstvu.

Ukupni prihodi Grupe Dalekovod u devet mjeseci ove godine bili su nešto veći od 2 milijarde kuna i u odnosu na isto razdoblje lani porasli su za 39,3 posto.

Na domaćem je tržištu ostvareno 1,47 milijardi kuna prihoda i to kroz ugovore s tradicionalnim kupcima na projektima cestogradnje, željeznice i energetskog sektora, te na uslugama cinčanja i projektiranja, ističu iz Dalekovoda.

Prihodi na inozemnom tržištu ostvareni su u iznosu od 539,6 milijuna kuna i to kroz projekte u Norveškoj, Albaniji, Crnoj Gori, Kazahstanu, BiH, Sloveniji, te prodaje ovjesne i spojne opreme, kao i metalnih konstrukcija.

"Značajan rast inozemnih prihoda i ostvarene dobiti Grupe odnosi se na dovršenje značajnih kapitalnih radova u Kazahstanu, Norveškoj, BiH te uslijed redovnog poslovanja inozemnih ovisnih društava", ističe Uprava tvrtke.

Ukupni rashodi Dalekovoda u devet su mjeseci iznosili 1,93 milijarde kuna, što je 39 posto više nego u istom razdoblju lani, a u objašnjenjima se navodi da je rast rashoda u skladu s povećanim proizvodnim kapacitetima i kapacitetima građevinskih i montažnih radova.

Uprava tvrtke ističe i da je na rezultat poslovanja negativan utjecaj imala financijska kriza koja je utjecala na rast financijskih rashoda za financiranje tekuće likvidnosti i obrtnog kapitala. Pozitivan utjecaj, koji je donekle ublažio probleme opće nelikvidnosti, ostvaren je kroz inozemne projekte, koji su ugovoreni sa značajnim iznosima avansnih uplata, objašnjava se u izvješću.

"Bez obzira na dobre poslovne rezultate, izraženo se osjećaju posljedice recesije i to ponajviše kroz pogoršanu likvidnost i produljenje rokova naplate potraživanja te slabiju dostupnost izvora financiranja, čija je direktna posljedica otežano plaćanje obveza prema dobavljačima. U narednom razdoblju, akceptirajući otežanu situaciju na tržištu i njen utjecaj na profitabilnost poslovanja očekuje se ostvarenje planskih rezultata u gotovo svim elementima, uz odgovarajuću zaposlenost kapaciteta Grupe", zaključuje Uprava u svom izvješću.



Hina