Info servis

Unilever izvijestio o snažnom padu dobiti u trećem tromjesečju

Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever izvijestio je u četvrtak o 36-postotnom padu neto dobiti u trećem tromjesečju, ponajprije zato što je u istom prošlogodišnjem tromjesečju ostvario veliki prihod od dijelova poslovanja.

U trećem ovogodišnjem tromjesečju taj je proizvođač sapuna Dove i sladoleda Ben & Jerry's ostvario neto dobit u visini 1,05 milijardi euri, u usporedbi s 1,64 milijarde eura u istome tromjesečju 2008., kada je prodajom dijela poslovanja uprihodio 487 milijuna eura.

Prihodi su mu u razdoblju od srpnja do rujna umanjeni 1,9 posto na 10,2 milijarde eura.

Unatoč padu dobiti, kako je kazao izvršni direktor Paul Polman, ostvareni rezultati pokazuju dobar napredak u svim regijama i u većini zemalja i kategorija u usporedbi s drugim tromjesečjem.

Po regijama, Unilever je na azijskom tržištu ostvario rast organskih prihoda, koji ne uključuju akvizicije ni utjecaj valutnih tečajeva, za 5,7 posto, dok su u SAD-u povećani za 3,9 a u Europi za 0,2 posto.

Suočena s globalnom recesijom, tvrtka je bila prisiljena sniziti cijene i žrtvovati margine kako bi zadržala klijente. Međutim, Unilever ističe da su se margine u trećem tromjesečju popravile u odnosu na drugo. "Programi štednje urodili su jako dobrim rezultatima", priopćeno je iz kompanije.

Polman je naglasio kako Unilever planira dug i polagan oporavak te će u skladu s time oblikovati i poslovne planove.



Hina