Info servis

Adris grupa: za dividendu 114,8 milijuna kuna

Glavna skuština Adris grupe odlučila je danas da se iz neraspoređene zadržane dobiti društva izdvoji iznos od 114,8 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi sedam kuna po dionici.

Dividenda će se isplatiti jednokratno 2. listopada ove godine, prema stanju i izvodu računa imatelja dionica kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 11. rujna 2009., navodi se u priopćenju tvrtke.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović je istaknuo kako je tvrtka u 2008. ostvarila najbolji rezultat među hrvatskim kompanijama.

Ostvarena je dobit prije amortizacije, kamata i poreza u iznosu od 981 milijun kuna. Dobit prije oporezivanja iznosi 674 milijuna kuna, a neto dobit 504 milijuna kuna.

Ukupni prihodi iznosili su 3,40 milijardi kuna, poslovni prihodi 3,18 milijardi kuna, što je na prošlogodišnjoj razini, a prihodi od prodaje robe i usluga 3,11 milijardi kuna, što predstavlja rast od 13 posto.

Prihodi od prodaje robe i usluga na domaćem tržištu iznosili su dvije milijarde kuna, a na inozemnim tržištima 1,12 milijardi kuna.

Govoreći o poslovanju strateških poslovnih jedinica, Vlahović je upozorio kako je kriza u Hrvatskoj veća i trajat će dulje nego što se očekivalo, te će kulminirati u prvoj polovici 2010.

"Pad zaposlenosti, pad kupovne moći, opća nelikvidnost i neizvjesnost znatno utječu na poslovanje obiju naših strateških poslovnih jedinica, ali i na vitalnost sustava u cjelini", rekao je Vlahović.

Osvrćući se na duhansku stratešku poslovnu jedinicu, istaknuo je kako nagla, radikalna i, gledajući s pozicije nacionalne ekonomije, preuranjena i nepotrebna izmjena trošarina izravno utječe na budućnost njihova poslovnog sustava, odnosno na gubitak radnih mjesta, poglavito na hrvatskom selu.

I u ovom se slučaju potvrdilo kako je država sve više partner globalnim kompanijama, a sve manje nacionalnim tvrtkama, kazao je.

"Zbog takvih odnosa, i navodnog monopola na tržištu od četiri milijuna stanovnika na kojem su prisutne i vodeće svjetske kompanije koje su sto puta veće od naše, valja očekivati nastavak pritisaka na našu tvrtku kako bi se netržišnim sredstvima ostvario povlašten položaj na tržištu. Cilj je udaljiti nas od trgovine i potrošača", istaknuo je Vlahović.

Naglasio je i kako će se, osim organizacijskog preustroja duhanske strateške poslovne jedinice, racionalizacije i usredotočenosti na regiju, iranskom poslu posvetiti velika pozornost.

U turizmu, pak, drži kako valja "nastaviti sa strategijom ulaganja, čiji je cilj stvoriti prepoznatljivu destinaciju u visokom segmentu ponude, što se i u krizi pokazuje ispravnom strategijom".

Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora te je imenovala novi Nadzorni odbor koji ima sedam članova i čiji mandat traje do 31. prosinca 2012. godine.



Hina