Info servis

Ukupna dobit banaka u prvom polugodištu 2,86 milijardi kuna

Banke u Hrvatskoj u prvom su polugodištu ove godine ostvarile bruto dobit od 2,86 milijardi kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Usporedba s podacima za prvo polugodište prošle godine pokazuje da je bruto dobit banaka u prvih šest mjeseci ove godine smanjena za 14,2 posto.

Po podacima iz tabelarnog prikaza kojeg je središnja banka objavila temeljem podataka koje su joj dostavile poslovne banke, od ukupno 32 banke njih 24 prvo polugodište završava s dobiti, a osam s gubitkom.

Usporedba s prošlogodišnjim podacima pokazuje da je povećan broj banaka koje su prvo polugodište završile s gubitkom, s njih pet na osam, da od šest vodećih banaka njih četiri bilježe smanjenje dobiti, a dvije rast, te da je među preostalim bankama otprilike podjednak broj njih s rastom i padom dobiti.

Najveću dobit prije oporezivanja i u prvoj polovici ove godine imala je Zagrebačka banka, 842,1 milijun kuna, što je gotovo 30 posto ukupne bruto dobiti svih banaka.

Slijedi Privredna banka Zagreb sa 616,9 milijuna kuna bruto dobit i udjelom od 21,5 posto.

Te su dvije vodeće banke u Hrvatskoj zabilježile pad dobiti, ZABA za 18,1 posto, a PBZ za 17,4 posto, ali i nadalje na njih otpada više od polovice, točnije 50,9 posto, ukupne bruto dobiti banka u Hrvatskoj.

Pad bruto dobiti za 12,4 posto bilježi i Erste & Steiermaerkische bank, koja sa 395,1 milijunom kuna i dalje drži treće mjesto.

Po privremenim podacima, sa šestog na četvrto mjesto po iznosu bruto dobiti 'skočila' je Hypo Alpe Adria Bank čija je dobit u prvoj polovici ove godine iznosila 332,5 milijuna kuna. To je dvostruko više nego u istom razdoblju lani, no, na to je utjecala i činjenica da je krajem veljače ove godine Hypo banka preuzela Slavonsku banku.

Među šest vodećih banaka najveći postotni pad bruto dobiti, za 34,4 posto, na 252,1 milijun kuna, bilježi Raiffeisen bank Austria.

Rast dobiti, za 20,1 posto, bilježi Societe Generale Splitska banka, čija dobit iznosi 225,9 milijuna kuna.

Tih šest banaka, sve u stranom vlasništvu, tako je u prvom polugodištu ostvarilo gotovo 93 posto ukupne bruto dobiti svih banka u Hrvatskoj.

Usporedba pokazuje i da je Hrvatska poštanska banka, koja je prvo polugodište lani završila s 46,5 milijuna kuna bruto dobiti, ove godine kraj prvog polugodišta dočekala s gubitkom od 476 tisuća kuna.

Još su tri banke, po usporedbi podataka iz tablica središnje banke, prošle godine u šest mjeseci imale dobit, dok ove polugodište završavaju s gubitkom - Banco Popolare Croatia, BKS Bank (bivša Kvarner banka) i Croatia banka, a i prošle i ove godine gubitak su imale Banka Kovanica, Nava banka, Primorska banka i Veneto banka. Vaba banka pak uspjela iz negativnog prijeći u pozitivan rezultat, od 8,8 milijuna kuna gubitka u prvih šest mjeseci prošle do 2,4 milijuna kuna dobiti u šest mjeseci ove godine.

Po podacima HNB-a, ukupna aktiva 32 banke u Hrvatskoj krajem lipnja iznosila je 369,3 milijarde kuna i u odnosu na kraj prošle godine smanjena je za 0,18 posto, dok je u odnosu na lipanj lani povećana za 6 posto, ili za 21 milijardu kuna.

Po veličini aktive i dalje je vodeća Zagrebačka banka sa 91,5 milijardi kuna, što je u ukupnoj aktivni svih banaka u Hrvatskoj udio od 24,3 posto.

Aktiva PBZ-a krajem lipnja iznosila je 62,2 milijarde kuna čime ta banka u ukupnoj aktivi banaka ima udio od 16,5 posto.

Po veličini aktive slijedi ESB sa 47,7 milijardi kuna i udjelom 12,7 posto, RBA sa 38,2 milijarde i udjelom 10,15 posto, te Hypo banka s 37,2 milijarde kuna i udjelom 9,89 posto.

Po podacima koje je objavila HNB, dvije su štedne banke u Hrvatskoj u prvoj polovici godine zabilježile gubitak u ukupnom iznosu 1,4 milijuna kuna, dok su četiri stambene štedionice konsolidirano ostvarile 27,3 milijuna kuna dobiti.

Tako su sveukupno banke, štedne banke i stambene štedionice prvo polugodište završile s 2,89 milijardi kuna dobiti.



Hina