Info servis

Viadukt zbog nelikvidnosti privremeno odgađa isplatu dividende

Uprava Viadukta izvijestila je danas dioničare putem Zagrebačke burze da se isplata dividende za 2008. godinu, predviđena za 18. kolovoza, privremeno odgađa zbog nelikvidnosti društva izazvanog neplaćanjem dospjelih obveza od strane investitora u državnom vlasništvu.

To je građevinsko poduzeće u prošloj godini ostvarilo neto dobit od 6,86 milijuna kuna, a prema odlukama Skupštine Viadukta od 18. lipnja za isplatu dividende raspoređeno je 5,75 milijuna kuna.

Na probleme uzrokovane nelikvidnošću uprava Viadukta upozorila je prilikom objave polugodišnjih poslovnih rezultata, kad je uz izvješće o dobiti prije oporezivanja od gotovo 35 milijuna kuna, istaknula da tvrtka uz dobre poslovne rezultate, izraženo osjeća posljedice globalne recesije i to najviše kroz produljene rokove naplate potraživanja, pogoršanu likvidnost te otežanu dostupnost izvorima kreditiranja, a izravna posljedica toga je otežano plaćanje obveza prema dobavljačima i kooperantima.

Tada, krajem srpnja, uprava Viadukta ocijenila je kako se osjeća usporavanje već ugovorenih radova i smanjivanje investicijskih ulaganja.

Kako je država najveći investitor Viadukta, uprava je istaknula da su sve više upitna izmirenja prema državi, bankama i dioničarima.

Zbog cjelokupne situacije u zemlji, Viadukt se okrenuo pronalaženju poslova i u inozemstvu, primjerice u Njemačkoj, Libiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Ukrajini, izvijestila je Uprava te tvrtke.



Hina