Info servis

Nastavljen trend rasta na europskim tržištima dionica

Europski burzovni indeksi nastavili su rasti i na početku ovog tjedna, nakon što je ionako optimistične ulagače dodatno ohrabrila vijest o spasu u posljednji čas za posrnulog američkog zajmodavca CIT Groupu.

Londonski burzovni indeks FTSE u plusu je 1,5 posto i dosegnuo je 4.454 boda. U snažnom je plusu i frankfurtski DAX, ojačavši 1,4 posto na 5.046 bodova.

Među ulagačima i dalje vlada optimizam nakon prošlotjednih solidnih poslovnih izvješća američkih kompanija, na koja se u ponedjeljak nadovezalo izvješće The New York Timesa da su direktori posustale američke financijske tvrtke CIT postigli dogovor s vlasnicima obveznica koji će im omogućiti da otklone prijetnju stečaja.

Pozornost je tako ponovno usmjerena na SAD, pri čemu su u prvom planu također poslovna izvješća American Expressa i Boeinga, a sezona objave rezultata za drugo tromjesečje počinje i u Europi, gdje će u fokusu biti GlaxoSmithKline PLC, Vodafone, Credit Suisse AG i Danone.

"Dosada su rezultati bili prilično dobri i nagađamo da će se pozitivni trend nastaviti", istaknuo je David Keeble iz Calyon Credit Agricolea.

Slijedom povoljnih vijesti iz američkog financijskog sektora, vodeći su dobitnici u Europi bile banke, pa su tako Barclays, HSBC, Standard Chartered i Royal Bank of Scotland bili na dobitku od 1,3 do 5,3 posto.

Znatno je ojačala i dionica njemačkog proizvođača guma Continental, na dobitku 11,3 posto, nakon što je tvrtka objavila dobre poslovne rezultate u drugom tromjesečju. Ulagači su tu vijest protumačili kao signal oporavka u automobilskom sektoru.

Indeks tokijske burze Nikkei završio je trgovinu na dobitku od 0,6 posto, dosegnuvši 9.395 bodova.



Hina