Info servis

Otvoren 32. Svjetski kongres vinogradarstva i vinarstva

U Zagrebu je danas svečano otvoren 32. svjetski kongres vinogradarstva i vinarstva koji je okupio 400 sudionika iz tridesetak zemalja, a glavna tema Kongresa je "Globalizacija u vinogradarsko-vinarskom sektoru: perspektive i alternative".

Svjetski kongres vinogradarstva i vinarstva prilika je da se pokaže što Hrvatska ima i može ponuditi u vinarskom i vinogradarskom sektoru, posebice u turističkom dijelu, istaknuo je na svečanosti otvaranja ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić.

Organizacija kongresa, kazao je ministar, velika je čast za Hrvatsku i resorno Ministarstvo poljoprivrede i veliko priznanje onima koji rade u vinarstvu i vinogradarstvu.

Glavni ciljevi kongresa, istaknuo je, su doprinijeti političkoj i ekonomskoj afirmaciji Hrvatske u svijetu, promocija hrvatskog vinarstva i vinogradarstva, predstavljanje najnovijih trendova u proizvodnji i potrošnji vina, promocija ruralnih područja i autohtonih vinskih sorti, promocija hrvatskog turizma kroz vinske regije.

Pankretić je naglasio kako Hrvatska ima potencijala u vinarsko vinogradarskom sektoru, navodeći kako su površine pod vinogradima povećan sa 28.394 hektara u 2000. godini na 33.741 hektar u 2008.

Proizvodnja vina lani je iznosila 1,27 milijuna hektolitara, a najznačajnije sorte u Hrvatskoj su graševina, malvazija i plavac mali.

Predsjednik Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) Peter Hayes je istaknuo kako je Hrvatska zemlja velikih prilika u vinarstvu i vinogradarstvu te kako ima potencijala posebice u enološkom turizmu.

Mišljenja je kako je kombinacija turizma, vina i tradicionalne kuhinje dobra prilika te drži kako bi hrvatski vinari trebali biti dinamičniji u internetskoj vidljivosti, odnosno omogućiti kupnju preko interneta.

Kazao je i kako se hrvatski proizvođači dosta oslanjaju na oznaku zemljopisnog podrijetla te drži kako se u tom smislu ne smiju fokusirati na masovnu proizvodnju već na kvalitetu.

Na novinarsko pitanje koliko će globalna ekonomska kriza utjecati na stanje u vinarstvu i vinogradarstvu kazao je kako će utjecaj biti značajan, poduzeća će se restrukturirati, a tržište već sada reagira na način da traži jeftinije proizvode.

Što se profita tiče, Hayes je kazao kako će velike tvrtke bilježiti pad profita, dok će bolje poslovati mali proizvođači i vinarije jer su fleksibilniji i lakše se prilagođavaju promjenama.

Na kongresu sudjeluje 400 znanstvenika, vinarskih i vinogradarskih stručnjaka i poduzetnika, a bit će prezentirano 287 radova iz 28 zemalja.

Zadnjeg dana kongresa, 3. srpnja, održat će se i Glavna skupština Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) na kojoj će biti izabran novi predsjednik.

Ta organizacija ima 44 zemlje članice i tri zemlje promatrača, koje raspolažu s više od 95 posto ukupne svjetske vinogradarske proizvodnje i potrošnje.



Hina