Info servis

Predstavljen mini vodič o javnoj nabavi

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i BIZimpact projekt "Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice" predstavilo je danas novi mini vodič o javnoj nabavi, koji je namijenjen hrvatskoj poslovnoj zajednici, posebno malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima, kako bi se upoznali s ključnim informacijama radi sudjelovanja u postupku javne nabave.

Kako je istaknula državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tamara Obradović-Mazal, minivodič daje odgovore na pitanja kako hrvatske tvrtke mogu sudjelovati u postupku javne nabave, kome se hrvatski poduzetnici moraju obratiti kako bi dobili informacije i pomoć vezano uz sustav javne nabave, koji su ključni zahtjevi EU-a koji se očekuju od hrvatskih tvrtki u svakom području, što hrvatske tvrtke moraju učiniti kako bi se uskladile s novim zahtjevima itd.

Mini vodič je dodatno sredstvo i alat u sustavu javne nabave, kazala je Obradović-Mazal.

Dodala je kako se intenzivno radi na zatvaranju poglavlja o sustavu javne nabave te se nada da bi ono moglo biti zatvoreno do kraja godine.

Namjera je, kaže, postupak nabave približiti što više europskim standardima, kako bi se europsko tržište otvorilo našim tvrtkama, odnosno kako bi hrvatske tvrtke mogle dobiti posao izvan Hrvatske, posebice na natječajima NATO-a.

Istraživanje provedeno u sklopu projekta BIZimpact pokazalo je kako je 31 posto poduzetnika spremno na ulazak Hrvatske u EU, a njih 27 posto smatra da će imati puno više prednosti nego nedostataka ulaskom u EU.

Riječ je o telefonskom istraživanju na uzorku od 2.000 malih i srednjih poduzetnika i obrtnika.

BIZimpact je projekt koji financira Europska unija s ciljem poboljšavanja poslovne klime u Hrvatskoj razvijanjem instrumenata za procjenu učinaka zakonskih promjena na hrvatske tvrtke, te poticanja informiranosti poslovne zajednice o tim promjenama.

Uz mini vodič o javnoj nabavi, tijekom slijedećih nekoliko tjedana, kako je najavljeno, bit će objavljeni i distribuirani drugi mini vodiči o ostalim temama važnim za poduzetnike.



Hina