Info servis

Prva konferencija medicinskog turizma u Vodicama 26.-28. travnja

Prva konferencija o medicinskom turizmu u Hrvatskoj održat će se od 26. do 28. travnja u Vodicama s ciljem upoznavanja s fenomenom medicinskog turizma te promoviranja postojećih i gotovo u potpunosti neiskorištenih hrvatskih potencijala za razvoj tog segmenta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Organizator konferencije u Vodicama je Medicinska Grupa, koju su prije godinu dana s ciljem promoviranja i razvoja medicinskog turizma u Hrvatskoj osnovali dva liječnika, Goran Nedoklan i Miljenko Bura, koji je i direktor konferencije.

Kazavši kako na konferenciji očekuje oko 150 domaćih i stranih sudionika-liječnika, turističkih djelatnika, znanstvenika i drugih zainteresiranih, Bura je istaknuo da će se svi oni u direktnim razgovorima moći dogovarati i o eventualnim zajedničkim poslovima.

Vodice su odabrane kao mjesto konferencije jer Medicinska Grupa u suradnji s partnerima, kazao je Bura, tamo planira otvoriti svoj prvi od više zamišljenih centara za medicinski turizam u Hrvatskoj. Vrijednost investicije u taj centar kreće se od 26 do 30 milijuna eura, čime bi se objedinila bolnička (poliklinička), hotelska i wellness ponuda. Za to su zanimanje pokazali i u vodičkom gradskom poglavarstvu stoga Bura vjeruje kako će uskoro početi gradnja.

Uvjeren je i kako će predstojeća konferencija pokazati da Hrvatska, iako još nije destinacija medicinskog turizma, to može postati vrlo brzo ili za dvije do tri godine uz bolju promociju tog segmenta i novu ili bolje prilagođenu zakonsku regulativu.

Među preduvjetima za razvoj medicinskog turizma naveo je blizinu i dobru prometnu povezanost Hrvatske s europskim tržištima, pogodnu klimu, već postojeću turističku atraktivnost, veliku cjenovnu konkurentnost liječničkih usluga u odnosu na europske zemlje te ugled i stručnost hrvatskog medicinskog kadra.

Organizirani i usmjereni razvoj medicinskog turizma u Hrvatskoj, dodao je, osim u povećanju ukupnih prihoda zdravstva i turizma pridonio bi i kvalitetnijim medicinskim uslugama za turiste.



Hina