Info servis

Osijek: unatoč padu industrijske proizvodnje županijski proračun puni se istom dinamikom

U Osječko-baranjskoj županiji u prva dva mjeseca ove godine zabilježen je pad industrijske proizvodnje, ali se stabilizacija stanja očekuje tijekom travnja, a županijski proračun se puni na istoj razini kao i prošle godine, rekao je danas osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo na sastanku s oko 200 gospodarstvenika te predstavnika znanstvenih i obrazovnih ustanova.

Bubalo je kazao kako su proračunski prihodi od poreza na dohodak nešto veći, dok su smanjeni prihodi od poreza na cestovna motorna vozila, ali se proračun u cijelini puni na istoj razini kao i prošle godine.

Podsjetio je kako u 74 poslovne zone na području Županije više od 300 domaćih i stranih poduzetnika zapošljava oko 6.200 radnika te pozvao jedinice lokalne samouprave da preispitaju više od 240 različitih parafiskalnih nameta i pokušaju sniziti njihove iznose kako bi rasteretili gospodarstvo.

Najavio je kako će Županija, u suradnji s poslovnim bankama, uskoro pokrenuti osnivanje kreditnog fonda od oko 50 milijuna kuna za potporu novim proizvodnjama i postojećim proizvođačima s ciljem stabilizacije tržišta. Pozvao je gradove i općine s područja Županije da se uključe u projekt.

Članica Nacionalnog vijeća za konkurentnost i profesorica osječkog Ekonomskog fakulteta Slavica Singer ocijenila je kako je za problem nelikvidnosti, uz stalno praćenje i upozoravanje državnih institucija, nužno i osnivanje interventnog fonda za pomoć malim i srednjim poduzećima, napominjući da su to neke zemlje već učinile.

Govoreći o problemu javne potrošnje Singer je napomenula kako i neke skandinavske zemlje imaju veliki udio javne potrošnje, ali, kako kaže, imaju i puno učinkovitiju javnu upravu.

Pročelnik županijske Agencije za razvoj Martin Marolin izvijestio je kako je pripremljeno četvrto izdanje kataloga poduzetničkih zona Osječko-baranjske županije u kojem se potencijalne ulagače, male i srednje poduzetnike, upoznaje s pogodnostima pri pokretanju novih poslova, poput cijenama zemljišta i komunalnog doprinosa.

Dodao je kako je u razvoj poslovnih iz županijskog proračuna proteklih godina uloženo više od 40 milijuna kuna te da dosadašnja iskustva govore kako razvoj takvih zona pridonosi povećanju zaposlenosti.



Hina