Info servis

Bilfinger Berger novi većinski vlasnik Đuro Đaković Montaže

Čelnici Đuro Đaković Holdinga i njemačkog konzorcija Bilfinger Berger Power Services potpisali su danas u Slavonskom Brodu ugovor o prodaji 50 posto plus jednu dionicu Đuro Đaković Montaže toj njemačkoj tvrtki.

Time je, kako je istaknuto, završen postupak prodaje najveće i najuspješnije tvrtke iz Grupacije Đaković.

Za 50 posto plus jednu dionicu Montaže konzorcij Bilfinger Berger ponudio je 63 milijuna kuna, a obvezao se na zadržavanje djelatnosti i zadržavanje svih zaposlenih u sljedećih pet godina.

Predsjednici uprava Đuro Đaković Holdinga Zdravko Stipetić i njemačkog konzorcija Bilfinger Berger Power Services Gerd Lesser potpisali su u ugovor o prijenosu dionica (126.594 dionice što je 50 posto plus jednu dionicu) te ugovor o međusobnoj suradnji.

Time bi, istaknuto je, korist od prodaje Montaže mogle imati i ostale članice brodske grupacije.

Izražavajući zadovoljstvo tijekom i konačnim ishodom pregovora, Stipetić je rekao kako vjeruje da će posljedica njihove poslovne odluke biti porast izvoza iz Slavonskoga Broda te kako će doći i do novog zapošljavanja, a pozitivne efekte osjetiti i šira zajednica.

S obzirom na potencijal tvrtki koje već posluju u industrijskoj zoni Đaković vjerujem kako će uz Bilfinger Berger grad Slavonski Brod postati i regionalno središte za energetiku šireg, jugoistočnog područja Europe, kaže Stipetić.

Vjeru u plodonosnu suradnju i s ostalim članicama grupacije Đaković izrazio je i predsjednik uprave Bilfinger Bergera Gerd Lesser koji je podsjetio i na uspješnu pedesetogodišnju suradnju s Montažom.

Preuzimanjem većinskog paketa dionica Montaže realiziramo svoj strateški cilj širenja suradnje u ovoj regiji i cijeloj Europi, ali i na svjetskom tržištu, rekao je Lesser.

Istaknuo je i kako, usprkos svjetskoj krizi, misli da "imaju sve uvjete daljnjeg razvoja, posebno na planu energetike gdje se kriza manje osjeća".

Nakon prodaje većinskoga paketa dionica, Holdingu Đaković ostalo je još 15,3 posto udjela u Đuro Đaković Montaži, dok je Bilfinger Berger sad u posjedu gotovo 75 postotnog dionica Montaže. Naime, pretprošle je godine Bilfinger Berger od sedmorice Montažinih menadžera kupio 24,9 posto udjela u tvrtki, a sada je kupio još 50 posto plus jednu dionicu.

Novi vlasnik, potvrdio je Lesser, zasad ne razmišlja o kadrovskim promjenama na čelu Montaže kojoj je predsjednik Uprave Vlatko Blekić.

Bilfinger Berger Power Services dio je velike njemačke grupacije Bilfinger Berger koja ima sjedište u Mannheimu, ima više od 60 tisuća zaposlenih i godišnji promet od oko deset milijardi eura.



Hina