Info servis

Dobit Varteksa 2,4 milijuna kuna

Varteks d.d. je u 2008. ostvario dobit od 2,4 milijuna kuna, što je za 1,5 milijuna kuna manje nego 2007. kada je dobit iznosila 3,9 milijuna kuna, objavili su iz te tekstilne tvrtke.

Ukupan prihod u 2008. je iznosio 481,8 milijuna kuna što je za 8,9 posto ili 39,3 milijuna kuna više u odnosu na godinu ranije.

Varteks je u 2008. ostvario rast u svim ključnim segmentima poslovanja, napominju u tvrtki.

Ukupno ostvareni promet u vlastitoj maloprodaji iznosio je 225,9 milijuna kuna, što je porast od 2,5 posto ili 5,5 milijuna kuna.

U segmentu B2B ostvaren je prihod od 15,6 milijuna kuna, što je rast za 8,7 milijuna kuna ili za 127,2 posto. Ostvarenom stopom rasta B2B predstavlja najbrže rastući segment poslovanja u Varteksu, s potencijalom za daljnji rast, navodi se u priopćenju.

Prodaja na inozemnim tržištima u iznosu 184,7 milijuna kuna je u odnosu na 2007. povećana za 1,6 posto.

Glavnina izvoza i dalje se odnosi na zemlje Europske unije. Najveći izvoz ostvaren je u Italiju u iznosu 43,4 milijuna kuna, što je porast za 12,1 posto, dok je najviše, za 38,7 posto, porastao izvoz Varteksovih proizvoda u Švedsku.

Iz varaždinskog Varteksa ističu da u ovoj godini uvode protukrizne mjere i započinju temeljitu reorganizaciju sustava. Pritom kao ciljeve navode postizanje većih ušteda, stvaranje organizacijskih pretpostavki za brži rast i razvoj robnih marki, osvajanje većih tržišnih udjela u svim vidovima prodaje, optimiziranja i ubrzavanja poslovnih procesa čime se stvaraju preduvjeti za povećanje operativne efikasnosti tvrtke.

Za nastavak i ostvarenje zacrtane dinamike i poslovnih ciljeva ključno je preseljenje Varteksa na novu lokaciju te puna primjena Strategije tekstilne industrije Hrvatske usvojene krajem 2007. godine, ponavljaju iz Varteksa.

"Bez obzira na krizu, ne smijemo odgađati planirane razvojne projekte jer je to jedini mogući način kako prebroditi krizno razdoblje. Jedan od takvih projekata je i otvorenje prvog Varteksovog salona za šivanje po mjeri T. Lord koji je počeo s radom sredinom ožujka u Zagrebu. U planu je uvođenje novih načina suradnje sa strateškim partnerima unutar maloprodajne mreže, a pored toga tu je i projekt preseljenja koji unatoč otežanoj situaciji ostaje strateški izuzetno važan za Varteks", naglašava i predsjednik Uprave tvrtke Zoran Košćec.

Kako je objavljeno sredinom prošle godine, Varteks je u srpnju s gradom Varaždinom dogovorio zamjenu zemljišta prema kojemu bi Grad ustupio Varteksu zemljište površine 148 tisuća četvornih metara na području poslovne zone u Brezju, dok bi zauzvrat dobio zemljište površine 17 tisuća metara četvornih na području naselja Biškupec. Prema tada objavljenim podacima, vrijednost zemljišta u Biškupcu koje je dobio grad je 12,6 milijuna kuna, a zemljišta u Brezju 13,4 milijuna kuna.



Hina