Info servis

Croatia osiguranje d.d. u 2008. sa 64,9 milijuna kuna neto dobiti

Najveći hrvatski osiguravatelj, Croatia osiguranje d.d. u prošloj je godini ostvarila neto dobit u iznosu 64,9 milijuna kuna, priopćeno je danas iz Croatia osiguranja iz kojeg ističu da su povećanje ukupno zaračunate premije i rast životnih osiguranja dvostruko veći od tržišta obilježili uspješnu poslovnu 2008. godinu.

Croatia osiguranje d.d. u prošloj je godini ostvarilo ukupnu zaračunatu premiju u iznosu 3,24 milijarde kuna, što je porast od 4,8 posto u odnosu na godinu prije.

Iz tog osiguravatelja posebno ističu rezultate ostvarene u segmentu životnih osiguranja.

Unatoč značajnom usporavanju rasta životnih osiguranja zbog aktualne gospodarske krize, Croatia osiguranje je u 2008. ostvarilo premiju u iznosu od 363,7 milijuna kuna, čime je ostvarilo rast od 5,7 posto. To je, kako navode, dvostruko više od rasta hrvatskog tržišta životnih osiguranja.

Kako se ističe u priopćenju, Croatia osiguranje je time početkom 2009. preuzelo vodeću poziciju i na tržištu životnih osiguranja u Hrvatskoj, a lidersku poziciju drži i na tržištu neživotnih osiguranja.

Premija u skupini neživotnih osiguranja u iznosu od 2,8 milijardi kuna je porast za 4,7 posto u odnosu na 2007. godinu.

Udio Croatia osiguranja u ukupnoj zaračunatoj premiji svih društava za osiguranje krajem prošle godine iznosio je 33,5 posto, navodi se u priopćenju.

Ukupno je u prošloj godini likvidirano 2,07 milijardi kuna šteta, što je za 128,4 milijuna kuna ili 6,6 posto više nego godinu prije.

Uspješno je riješeno ukupno 85,6 posto, ili 222.247 prijavljenih šteta čime je efikasnost Croatie u rješavanju šteta povećana za 1,7 posto.

U priopćenju se iznose i podaci za Grupu Croatia osiguranje - ukupni prihodi od nešto više od 4 milijarde kuna su 3,8 posto veći od godine prije, ukupno zaračunata premija u iznosu 3,59 milijardi kuna bilježe porast od 5,5 posto, zaračunata premija neživotnih osiguranja od nešto manje od 3,2 milijarde kuna porasla je za 5,2 posto, a zaračunata premija životnih osiguranja iznosi u iznosu 396,6 milijuna kuna porasla je za 7,4 posto.

Iz Croatia osiguranja ističu da su, kako bi se povećala efikasnost kompanije, započeli sveobuhvatan proces optimizacije poslovanja s ciljem ostvarivanja još boljih poslovnih rezultata.

O godišnjem izvješću o poslovanju Društva i Grupe za prošlu godinu jučer je raspravljao i Nadzorni odbor kompanije koji je donio i odluku o uporabi dobiti, navodi se u priopćenju pri čemu se ne precizira kakva je odluka o uporabi dobiti.

Uprava je Nadzornom odboru predstavila i plan poslovanja za 2009. godinu, kao i mjere koje kompanija poduzima kako bi smanjila negativne efekte globalne krize u svom poslovanju te podnijela i izvješće o daljnjoj strategiji regionalnog širenja poslovanja. Nadzorni odbor raspravljao je i o projektu poslovne suradnje između CROATIA osiguranja d.d. i Hrvatske pošte d.d., zaključuje se u priopćenju



Hina