Info servis

Istrabenz u problemima

Banke nisu pristale na zajednički sporazum o reprogramiranju dugova koparskog "Istrabenza", odnosno preoblikovanju svojih potraživanja u sindicirani kredit, pa se sada jedna od najvećih slovenskih kompanija sa oko 5000 zaposlenih zbog insolventnosti nalazi pred postupkom prisilnog poravnanja ili stečajem, iako se banke navodno dogovaraju o njenoj mogućoj sanaciji i financijskoj konsolidaciji.

Kako je priopćeno u utorak rano ujutro nakon zasjedanja Nadzornog odbora Istrabenza koje je trajalo deset sati, na sastanku je prihvaćena ostavka direktora uprave Igora Bavčara koji će na tom mjestu ostati do 15. svibnja, kako kompanija ne bi ostala bez pravnog zastupnika.

Bavčar je nakon završetka sastanka potvrdio da je kompanija insolventna, što znači da prema zakonu o financijskom poslovanju sada slijedi prisilno poravnanje ili njen stečaj.

"Nadam se da će biti moguće postupke izvesti bez suda", rekao je Bavčar.

On je kritizirao banke koje nisu u predviđenom roku potpisale zajednički dogovor o reprogramiranje svojih potraživanja kako bi se Istrabenzu dalo dodatno vrijeme da se izvuče iz teškoća, ali je priznao da su upravo one zahtijevale njegov odlazak.

Jedan od prvih Bavčarovih poteza nakon dolaska na čelo Istrabenza 2001. godine bila je prodaja benzinskih crpki austrijskom OMV-u za 95 milijuna eura, što mu se sada navodi kao jedna od pogrešnih odluka jer je izgubljen stabilan i stalan poslovni prihod. U međuvremenu je holding investirao slobodna sredstva u turizam i energetiku, gdje je povrat sredstava bio manji i sporiji.

Zbog strateške važnosti kompanije za državu i zbog vlasničkoj udjela koje u njoj imaju državni fondovi vjeruje se da će država i banke, te slovenska središnja banka sada s mnogo pozornosti pristupiti nalaženju načina kako spriječiti štetu koja bi nastala eventualnim stečajem Istrabenza.

Trgovanje dionicama Istrabenza na Ljubljanskoj burzi i danas je obustavljeno, a tvrtka bi danas trebala objaviti konsolidirane poslovne podatke za prošlu godinu.

Kako jutros navode slovenski mediji, koji se pozivaju na sudionike sastanka Nadzornog odbora, sve banke koje prema Istrabenzu imaju potraživanja osim dvije pristale su na potpisivanje neobvezujućeg pisma namjere kojom izražavaju spremnost da sudjeluju u sanaciji kompanije, a načelno su se dogovorile i o njenom financijskom restrukturiranju.

Kako tvrdi ljubljansko "Delo", jedna od dviju banaka koje su odbile potpisati pismo namjere za sanaciju Istrabenza je SKB banka, slovenska podružnica francuske Societe Generale, koja je sudu već dala prijedlog za zabranu raspolaganja imovinom i dionicama kompanije.



Hina