Info servis

Šuker: kriza bez značajnog utjecaja na finacijski sektor

Prvi val gospodarske i financijske krize za financijski sektor u Hrvatskoj prošao je bezbolno, ocijenio je ministar financija Ivan Šuker nakon sastanka sa austrijskim vicekancelarom i saveznim ministrom financija Josefom Pröllom.

Hrvatski bankarski i financijski sustav bolje je podnio početak krize od svih takvih sustava u tranzicijskih zemalja i većini zemalja EU-a, rekao je Šuker te pritom istaknuo da nijedna banka koja djeluje u Hrvatskoj trenutno nije u većim problemima.

Izvijestio je da mu je austrijski kolega Pröll na sastanku rekao da austrijske banke koje djeluju u Hrvatskoj ne namjeravaju povlačiti sredstva.

Potvrdivši te Šukerove riječi, Josef Pröll istaknuo je da je interes austrijskih banaka ostati u Hrvatskoj unatoč globalnoj krizi.

Uz izvrsne poslovne rezultate koje austrijske banke postižu u Hrvatskoj, garancija tome, kaže Pröll, trebala bi biti i financijska injekcija austrijske Vlade u bankarski sustav od 100 milijardi eura, a dio tih sredstava plasiran je i u banke majke banaka koje djeluju u Hrvatskoj.

Od zemalja u kojima djeluju austrijske banke, po Pröllovim riječima, očekuje se održavanje stabilnosti proračuna, smanjivanje rizika oscilacije tečaja njihovih valuta i osiguranje međubankovne likvidnosti.

Upitan kako austrijske banke koje djeluju u Hrvatskoj mogu podržati ostvarivanje tih ciljeva, Pröll je ponovio da one ne namjeravaju napuštati hrvatsko tržište te da će poticati stabilnost financijskog sustava.

Po riječima ministra Šukera, Vlada i HNB trenutno osiguravaju stabilnost sustava i u ovom trenutku za to ne trebaju pomoć Međunarodnog monetarnog fonda. Vlada, financijski sektor i gospodarstvo financiraju svoje obveze bez većih problema, rekao je Šuker.

Na pitanje austrijskih novinara kako će Hrvatska osigurati stabilnost tečaja i hoće li ići kontroliranu devalvaciju ako kriza potraje a strane investicije uspore, Šuker je rekao da će Vlada mjerama fiskalne politike učiniti sve za zadržavanje stabilnosti kune. Pored toga izuzetno je bitno kakva će biti ovogodišnja turistička sezona, rekao je Šuker, koji se nada da će sezona biti dobra.

Pröll je Hrvatsku posjetio u okviru posjeta ministrima financija u srednjoj i istočnoj Europi u zemljama u kojima su austrijske banke značajnije zastupljene. Uz Hrvatsku, posjetit će i Ukrajinu, a u planu su i razgovori s bugarskim i rumunjskih ministrima financija.



Hina