Info servis

Siemens Hrvatska: dobit prije oporezivanja i kamata 200,7 milijuna kuna

Tvrtka Siemens Hrvatska je u fiskalnoj 2008., koja traje od 1. listopada 2007. do 30. rujna 2008., prema preliminarnim, nerevidiranim podacima, ostvarila dobit prije oporezivanja i kamata (EBIT) od 200,7 milijuna kuna, što je porast od 60 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Na porast dobiti prije oporezivanja i kamata (EBIT) znatnim je dijelom utjecala prodaja telekomunikacijske divizije Communications Carrier (Com C) iz portfelja kompanije kojom je ostvarena izvanredna dobit od prodaje u visini od 115 milijuna kuna, objavili su iz tvrtke.

Predsjednik Uprave Uwe Gregorius je istaknuo kako je 2008. za sve Siemens kompanije u svijetu pa tako i za hrvatski Siemens bila tranzicijska, u kojoj se radilo na pregrupiranju poslovanja i portfelja u tri sektora - Industrija, Energija i Zdravstvo.

Proces reorganizacije uspješno je proveden, čime se kompanija čvrsto pozicionirala na strateškim tržištima i povećala svoju konkurentnost.

Kompanija je u 2008. zabilježila nove narudžbe u vrijednosti od 1,39 milijardi kuna (u 2007. iznosile 1,6 milijardi kuna).

Ukupni prihodi iznosili su 1,47 milijardi kuna i smanjeni su prema godini ranije kada su iznosili 1,59 milijardi kuna.

Smanjenje ukupnih prihoda tvrtke i novih narudžbi dijelom je posljedica prodaje telekomunikacijske divizije koju je Siemens konsolidrao u prvih osam mjeseci poslovne godine, ali i ukupno smanjenog volumena ulaganja u telekom sektor, pojašnjavaju u tvrtki.

U ukupnim prihodima tvrtke sektor Energije ima udjel od 25 posto, sektor Industrija 21 posto, Siemens IT Solutions and Services udjel od 16 posto i sektor Zdravstvo 9 posto. Preostalih 29 posto čini udio telekomunikacijskog sektora veznog uz mrežno poslovanje prodanog u lipnju ove godine.

Kompanija je u fiskalnoj 2008. izvezla roba i usluga u vrijednosti od 275,2 milijuna kuna.

U 2008. Siemens Hrvatska je inicirao istraživanje o urbanim izazovima u hrvatskim gradovima s naglaskom na pet područja infrastrukture - promet, energetika, zdravstvo, sigurnost i upravljanje vodama te upravljanje i financiranje gradova.

Stoga će u 2009. poslovni planovi biti usmjereni ka pružanju infrastrukturnih rješenja većim hrvatskim gradovima koja kompanija može ponuditi iz jednog izvora. U IT djelokrugu poslovanja planiraju dodatno učvrstiti vodeću poziciju na hrvatskom tržištu.



Hina