Info servis

INA u Egiptu: i ove godine milijun barela nafte

INA će i ove, kao i prošle godine u Egiptu proizvesti oko milijun barela nafte, procjena je čelnika Inine Poslovne jedinice u Egiptu.

"Proizvodnja se počela povećavati zadnjih pet, šest godina. Prošle smo godine dosegnuli gotovo milijun barela i ove godine očekujemo proizvodnju na istoj razini", izjavio je regionalni menadžer za područje zemalja Afrike i rukovoditelj Poslovne jedinice INA u Egiptu Zdenko Dvoršćak tijekom nedavnog posjeta skupine hrvatskih novinara Ininom uredu u Kariu i istražnim i proizvodnim poljima na koncesiji East Yidma.

Iz godine u godinu Inina proizvodnja u Egiptu raste, od oko 577 tisuća barela u 2004. do prošlogodišnjih 998.500 barela, ili 18,2 posto više nego 2006. godine, naglašava zamjenik rukovoditelja Inine poslovne jedinice Srećko Leustek.

Prema podacima Ininih čelnika u Egiptu, prošlogodišnje su investicije Ine u tu zemlju iznosile oko 36,7 milijuna dolara, prihodi su premašili 69 milijuna dolara, pa je ostvaren pozitivan rezultat od 32,3 milijuna doalra.

Iako većina stranih kompanija u Egiptu, s obzirom na gospodarsku krizu i pad cijene nafte, za iduću godinu najavljuje restrikcije i smanjenje ulaganja 20 do 30 posto, u Ini očekuju investicije na dosadašnjim razinama.

"INA svih ovih godina koliko je prisutna u Egiptu, od kraja 80-ih, ulaže između 30 i 50 milijuna dolara godišnje. Očekujemo da ćemo investicije zadržati na toj razini", najavljuje rukovoditelj devizno-financijskog poslovanje Inine jedinice u Egiptu Gordan Lazić.

U Arapskoj Republici Egipat prisutno je 36 svjetskih naftnih kompanija, a INA trenutno radi na četiri proizvodne i dvije istražne koncesije.

INA na tim koncesijama radi u suradnji s drugim kompanijama, posebice njemačkom tvrtkom RWE Dea, ili talijanskim Enijem, a njen se udio kreće od 20 do 50 posto.

Veliki uspjeh INA je imala na koncesiji East Yidma, gdje je operator s 50 posto udjela u kapitalnim ulaganjima (50 posto ima RWE Dea).

Naime, nakon što su neke kompanije ranije istraživale i nisu ništa našle na tom području, INA i njemački partner tu su koncesiju dobili na natječaju 2002. Krajem 2006. objavile su komercijalno otkriće nafte na polju Sidi Rahman, a, nakon dobivanja svih potrebnim odobrenja i osnivanja operativne kompanije Marina Petroleum, koja ima 20-godišnju koncesiju za razradu i proizvodnju na tom dijelu područja, u rujnu 2007. počela je proizvodnja iz bušotine Sidi Rahman 1.

"Od komercijalnog otkrića do prve proizvodnje nafte prošlo je devet mjeseci. To je sigurno najbrže pušteno polje u komercijalnu proizvodnju - 2007. to je bio rekord", kaže zamjenica glavnog direktora za naftne radove u tvrtki Marina Petroleum Sanja Jovović, objašnjavajući da je na to utjecala i činjenica da se u blizini, na 8,5 kilometara, nalazi prvi sabirni naftovod El Hamra Terminal.

Na bušotini Sidi Rahman 1 trenutno se proizvodi oko 800 barela visokokvalitetne nafte, u tijeku su radovi na bušotini Sidi Rahman 2, a procjenjuje se da bi na cijeloj lokaciji INA trebala dnevno crpiti 3.000 barela.

INA, ističu čelnici njena ureda u Kairu, što prije treba istražiti i preostali dio koncesije East Yidma na kojoj, prema ugovoru, u slijedećih godinu i pol, dvije ima obvezu izbušiti još tri bušotine, a možda i neka od njih pokaže dobre rezultate.

Trenutno su u tijeku radovi na istražnoj bušotini Rizk 1, a taj posao obavlja Inina tvrtka kćer Crosco koja u Egiptu ima ukupno osam bušećih postrojenja, te uz Inu radi i za druge svjetske naftne kompanije, primjerice talijanski Eni i dr.

No, i Croscu i Ini na koncesiji East Yidma jedan od najvećih problema su mine. Naime, to je područje bilo poprište jedne od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu, bitke za El-Alamein. Procjenjuje se da je na području Zapadne pustinje "posijano" više od 28 milijuna mina, pa se prije početka radova mora organizirati i platiti čišćenje od mina, ali uvijek treba paziti i na moguće zaostale mine.



Hina