Info servis

Erste banci kredit EIB-a za financiranje projekata poduzetništva i lokalnih uprava

Predstavnici Erste & Steiermaerkische banke (ESB) i Europske investicijske banke (EIB) potpisali su danas ugovor o kreditu u iznosu od 40 milijuna eura, koji će ESB moći koristiti za financiranje projekata malog i srednjeg poduzetništva te lokalne uprave.

Sredstvima iz ovog kredita ESB će moći financirati projekte u vrijednosti od 40 tisuća do 25 milijuna eura iz javnog i privatnog sektora, i to u visini od 50 posto ukupne vrijednosti projekta. Krediti će se odobravati na rok od 4 do 20 godina, ovisno o vrsti projekta.

Pritom će poseban naglasak biti na projektima u segmentu zaštite okoliša, razvoja infrastrukture, racionalnog raspolaganja energijom, zdravlja i obrazovanja i sl., dok su iz financiranja isključeni projekti vezani uz primjerice duhansku industriju, stanogradnju, proizvodnju ili distribuciju oružja, kockarnice i dr.

Ugovor su u ime ESB-a potpisali predsjednik Uprave banke Petar Radaković i direktor sektora gospodarstva Marko Krajina, a ispred EIB-a voditelj odjela kreditiranja zadužen za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Dominique Courbin i pravni savjetnik Jacopo Lensi Orlandi.

Radaković je prilikom potpisivanja istaknuo da je ovaj kreditni aranžman Erste banke s EIB-om, u trenutku kada je teško predvidjeti kretanje cijene kapitala, zanimljiv upravo zbog svoje cijene i ročnosti.

Naime, Erste će kredit EIB-a povlačiti u tranšama, ovisno o potrebama, pri čemu jedna tranša može iznositi najmanje 5 milijuna eura. Kamatna stopa, kao i njena vrsta (fiskna ili flaksibilna) određivat će se u trenutku povlačenja pojedine tranše, a trenutno bi, rekao je Krajina, iznosila oko 4,5 posto, odnosno oko 10 baznih poena iznad trenutne stope EURIBOR-a.

Hina